Google Analytics – det er farlig det

Til informasjon for deg som ikke vet hva Google Analytics er: Google Analytics er, som navnet tilsier, Googles statistiske analyseprogram. Med Analytics kan du blant annet følge effektiviteten av kampanjer du har med Google AdWords (annonseringsprogram for bedrifter), eller rett og slett bare følge webtrafikken på dine nettsteder (dersom du driver en blogg eller liknende).

Mistanken og motivet

Da undertegnede hørte om GA første gang, ble jeg nysgjerrig. Google har jo ikke akkurat rykte på seg for å levere dårlig kvalitet, så dette syntes jeg var spennende. Dog kunne jeg ikke unngå å spørre meg om det muligens var en baktanke ved å levere dette omfattende og funksjonsrike verktøyet helt gratis. Google er jo tross alt en bedrift, og det overordnede målet deres er å tjene penger til aksjonærene sine, ikke å være greie mot folk (på tross av mottoet deres: «Don't be evil»).

Grunnen til at dette slo meg, henger sammen med at Gmail gjennomsøker eposten din for å levere relevante annonser til innholdet, og i søkemotoren sin plasserer de partnernes annonser basert på ditt søk. Det er slett ikke noe galt i noe dette, men hvorfor levere GA gratis til alle, også de som ikke bruker AdWords? Hva er motivet?

Imponerende, gratis og intuitivt

Både på tross og på grunn av disse spørsmålene valgte jeg å prøve statistikkprogrammet deres, og det var lett som en bomullsdott å komme igang. Etter å ha koblet googlekontoen til Analytics programmet og slengt inn en liten kodesnutt i kildekoden på en av mine nettsteder, var jeg igang. O'hoi hvor det gikk!

Slik ser Google Analytics ut

Illustrasjonsfoto, ikke mine data

Ja, her kunne man virkelig følge med på det meste. Alt fra trafikkilder til søkefraser, geografisk tetthet og link-popularitet til bounce rate. Sistnevnte var forøvrig det mest interessante, så det vil jeg utdype litt.

Bounce Rate, hva er det?

Et bilde sier mer enn tusen ord, så da sier vel en video mer enn én milliard, eller? *kremt* Uansett, her er en forklaring på bounc rate fra Googles Youtube Kanal.

Ok, så bounce rate er rett og slett en prosentandel som forteller hvor stor del av dine besøkende som stikker igjen innen få sekunder. I tillegg viser GA's bounce rate hvor denne trafikken kommer fra, og hvor den lander. - Dette gir deg muligheten til store kostnadspebarelser og signaler om å endre din strategi for å drive mer formålstjenelig trafikk til dine sider. Kort sagt, bounce rate er genialt!

Mitt nettsted og Analytics

Tilbake til det jeg nevnte innledningsvis. Jeg var litt skeptisk til å nytte GA, fordi jeg trodde Google kunne ha baktanker med å gi det ut gratis. Nettstedet jeg testet Analytics på, hadde en andreplass i google.no's indeks på en spesielt viktig søkefrase.

Det er også verdt å nevne at nettstedet jeg snakker om gir gratis informasjon til de besøkende, og betaler seg selv gjennom annonser fra Google Adsense. Da jeg implementerte GA, var nettstedet rimelig nytt, men hadde, som tidligere nevnt, allerede sikret seg en god posisjon. Videre er den viktige søkefrasen det ranket godt på sesongorientert, og den følger denne grafen:

graf fra Google Insights

På tross av at søkefrasen er relevant med hensyn til innholdet på nettstedet, så er det likevel mange av søkerne som ikke har nytte av innholdet. Da jeg implementerte GA, var søkefrasen i høysesong, og det resulterte i relvativt høy bounce rate.

I tillegg var de andre sidene i det samme resultatspekteret eldre, og de hadde mer pagerank enn min. På tross av dette, var kvalitet og relevansen på min høyere for de aller fleste søkerne.

Jeg faller som en stein

overrasket og frustrert - tenker så det spraker

Etter å ha hatt Analytics implementert på nettstedet i tre dager, begynner det å skje; siden faller som en stein. Plutselig ligger jeg på 23 plass, altså har nettstedet falt hele 21 plasser på få dager. Vel, da begynte jeg å tenke så det sprakte her (det gjør helt sikkert du også nå, hehe).

Et fall i indeksen kan jo ha mange grunner, så jeg gikk gjennom siden for å se om alt var i orden. Videre sjekket jeg Google Webmaster Tools, for å se om det kunne være noe nyttig informasjon der. Da jeg var ferdig, kunne jeg konkludere med at alt var i skjønneste orden. Ikke hadde de andre nettsidene gjort noen forandringer heller, så jeg bestemte meg for å slette Analytics for å se hva som ville skje da. Resultatet var mildt sagt overraskende.

du er nummer to igjen

Etter å ha fjernet GA's kodesnutt på nettsiden og slettet GA-kontoen tok det nøyaktig tre dager og igjen hadde jeg andreplassen!

I retrospekt, tenker jeg at Google nytter dataene de samler inn gjennom GA til å avgjøre hvilken synlighet de skal gi sidene dine. Google er jo tross alt verdensledende når det handler om databehandling og organisering, så hvis de får tilgang til flere data om objekter på nettet, så forstår jeg ikke hvorfor de ikke skulle ta dem i bruk. Ved å utnytte informasjon som høy bounce rate, så kan de jo eliminere nettsider som ikke ser ut til å tilfredstille søkerne.

Vil understreke at dette kun er noe jeg tror, for man kan ikke vite. Dog synes jeg hendelsen var påfallende nok til å tale i troens favør, men det finnes et godt motargument også. Det er at man må bruke en kodesnutt for å bruke AdSense også. Hvis Google er så opptatt av å eliminere nettsider med høy bounce rate, så skulle man jo tro at denne kodesnutten også kunne bistå dem med det.

Hvis noen har liknende erfaringer, så håper jeg på å få høre om dem (i forumet jeg har lenket til nedenfor).

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap