Hva er Viral Markedsføring?

Ordet viral brukes til å beskrive ting i forbindelse med virus- og bakteriedannelser. Det vil si at noe kopierer og sprer seg av seg selv.

Følgelig er viral markedsføring definert som et viralt fenomen, der et konsept kopierer og sprer seg av seg selv.

Dette høres kanskje veldig krunglete og komplisert ut, så for å bruke ord som folk forstår, så kan man si at viral markedsføring går ut på å lage et konsept som gjør et slikt inntrykk på den besøkende, at vedkommende som ser det, får lyst til å dele det med andre.

Et eksempel på viral markedsføring, er når du ser en morsom video på Youtube. Du ler og koser deg, og dette gir deg lyst til å dele videoen med vennene dine, for eksempel ved å sende dem en link på MSN eller via epost. Dette er en av hovedgrunnene til at Youtube har blitt en fenomenal suksess og i skrivende stund rager som nummer 3 på Alexas trafikkrangering.

Suksess med viral markedsføring

Som tidligere nevnt, er humor et godt sted å begynne. Hvis du får en person til å le, vil vedkommende straks få lyst til at andre skal få den samme gleden.

Dette gjelder også dersom det virale konseptet sjokkerer, gir en wow-faktor, skremmer, gleder eller på en annen måte vekker en sterk følelse i personen som tar del i det.

Det finnes mange gode virale markedsføringsprosjekter der ute, og ett av de prosjektene jeg mener det står høy respekt av, er Tele2 sin virale mobilkampanje. Uten å røpe for mye, vil jeg oppfordre deg til å besøke lenken og følge anvisningene – den vil garantert gi deg en wow-faktor og følgelig en trang til å dele den med andre.

Positive og negative sider ved viral markedsføring

Vi tar først det negative. Det største minuset ved viral markedsføring, er at konseptet som oftest får en rask opptur etter lansering, dernest når det en topp, for så å dabbe av igjen. Nedenfor ser du en grafisk fremstilling av et typisk tilfelle for trafikk over tid for en viral markedsføringskampanje.

Viral Markedsføring vist som Gausskurve

Det positive er at dersom kampanjen blir populær, så vil det bli mye prat om konseptet, altså mye «munn-til-munn»-reklame via «jungeltelegrafen», som det så fint heter. Derfor kan det være lurt å bruke virale prosjekter ved lansering av nye produkter, tjenester og merkevarer, men ikke basere seg ene og alene på det.

En gyllen regel er at man må få trafikk fra flere steder på nettet, og ikke legge alle eggene i samme kurv.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap