Kompetent Styre i ditt AS

Dersom du skal etablere et aksjeselskap, så er du pliktet til å sette sammen et styre. Dessverre er det mange som overser viktigheten av å sette sammen et solid og kompetent styre, fordi uerfarene bedriftsetablerere ofte ser på styret som et unødvendig onde og ikke en ressurs, slik det er ment å være.

I styret vil du ha kompetente fagpersoner, ikke tante Olga fra Toten – med mindre hun er en dyktig forretningskvinne. Hvis du bruker inkompetente familiemedlemmer og venner i styret, så mister du som sagt muligheten til å ha et solid styre. Et styre som gir deg som eier, uvurderlig «insights» og informasjon.

I verste fall kan du risikere å måtte erstatte familiemedlemmer og venner fra styret til fordel dyktigere innslag senere, dersom bedriften din vokser. Hvor populært tror du det blir?

Ved å ha en plan for hvordan styresammensetningen din skal være allerede fra start, kan du altså unngå mye hodebry.

Forretningsplan og Styresammensetningen

Bak de fleste voksende og lønnsomme selskaper, finnes det en forretningsplan. Den bør blant annet inneholde visjonen for foretaket og hvilke punkter som må oppfylles for å komme dit. Kompetansen i styret bør reflektere punktene i planen.

La oss tenke oss at du skal starte en servicebedrift, der formålet er å yte service på datamaskiner. Det er mulig du er en drivende dyktig PC-reperatør og servicetekniker, men hva med salg/markedsføring, prosjektstyring, kundeservice, økonomi og så videre? Og dersom ekspansjon og flere ansatte er målet, så er det kanskje lurt å ha noen med ledererfaring?

Ved å ha styremedlemmer som har kompetanse innenfor områder bedriften din vil trenge, sikrer du deg direkte tilgang til personer som kan gi deg tips & råd om disse områdene.

Dessuten får du tilgang til styremedlemmenes nettverk, og det kan være viktig i rekrutteringsøyemed, for å skaffe bedriften samarbeidspartnere og flere kunder.

Et kompetent styremedlem koster selvsagt penger, og størrelsen på styrehonorarene bør reflektere arbeidsmengden såvel som kompetansen og nettverket til kandidaten. Det er dessverre vanskelig å gi et anslag for hva som er «rettferdig» betaling, for det er veldig individuelt. Du får bare dra frem forhandleren i deg, og gjøre så godt du kan. :D

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap