Starte eget Firma

Du har en idé, og du vil realisere den ved å starte firma. I samtaler med venner og familie, har alle fortalt deg at dette er en formidabel idé. Du er fylt med følelser som glede og motivasjon, og alt tyder på at dette vil gå på skinner. Ingenting kan stoppe deg, og du kan nesten ikke vente med å sende inn registreringspapirene til Brønnøysundsregisterne.

Problemet ditt er at du aldri har drevet et firma før. Men papirene sendes inn, registreringsavgiftene betales, og du begynner å drive – du er i gang. Naturligvis føler du deg stadig like uovervinnelig og motivert.

Ett år har gått siden du startet foretaket – du er fortvilet. Bunken med bilag er høyere enn «the empire state building», du har null kontroll over hvilke offentlige plikter du har forsømt og motivasjonen din er dypt begravet i bunken med forfalte regninger. Du har jobbet hardt, men fruktene av arbeidet ditt er fortært av forsinkelsesgebyrer og andre unødvendige utgifter. Du har møtt veggen og angrer på det du har lurt deg selv opp i. Å ta tak i tingene og ordne opp ser ut til å være en for stor oppgave, og mer enn noe annet, vil du bare gå å legge deg under den trygge, varme dyna di.

Konklusjon: Slik går dessverre historien for mange modige etablerere, og det er dette som har dannet grunnlaget for denne serien. Vi ønsker å få en oversikt over de viktigste tingene etablerere må tenke over før de starter en bedrift, og dermed unngå feller folk som starter firma ofte faller i.

Lær mer om å etablere firma

Serien «Starte Bedrift» kan ses på som et forenklet oppslagsverk, for deg som ønsker å etablere firma. Men dekningen er selvfølgelig ikke fullstendig. Regelverket er i konstant endring, og det er relativt omfattende. Denne serien har som formål å vise deg de fleste og mest grunnleggende fordelene og ulempene ved valg av selskapsform på en kort og lettfattelig måte.

Ved ønske om mer utfyllende opplysninger, bør du vurdere å besøke de to nettstedene nedenfor. Der vil du, til enhver tid, finne oppdatert informasjon.

Bedin.no
Administrert av Nærings- og handelsdepartementet. Bedin er en portal for bedrifter og etablerere, og de tilbyr blant annet gratis etablereropplæring og gratis grønt nummer, (800 33 840) der du kan ringe inn for å få svar.
Altinn.no Regelverk
Altinn er kjent for de fleste nordmenn. En portal for dialog med det offentlige. På nettstedet finner du hjelp til regelverket og de vanligste spørsmålene i forbindelse med å starte og drive egen bedrift.

Det første en etablerer bør sette seg inn i er valg av selskapsform, og risiko forbundet med de forskjellige selskapsformene. Dernest er det viktig å sette seg inn i de organissasjonsmessige forholdene med tilknytning til selskapsformen og (ikke minst) kostnader med hensyn til drift av foretaket. Mer utfyllende artikler om disse emnene kan du lese her:

Videre er det ofte veldig lurt å registrere varemerke, slik at andre ikke «stjeler» merkenavnet du bygger for deg selv og bedriften din.

Til deg som er arbeidsledig: Visste du at du kan starte firma med dagpenger?

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap