Finn regnskapstall på nett for bruk når du planlegger å starte bedrift

Vurderer du å starte bredrift i en ny bransje? Lurer du på om leverandøren er iferd med å gå konkurs eller bedriftskunden har råd til å betale? Vel, da er det smart å sjekke regnskapstall!

Her er et tips til en tjeneste som gir deg god og utfyllende informasjon om regnskapstall for regnskapspliktige bedrifter i Norge.

Hvis du ikke kan så mye om årsregnskap, dvs balanseregnskap og resultatregnskap, så lønner det seg å lære litt om dette. Mange starter bedrift, uten å lære seg litt om regnskap først. Det er dumt, fordi essensen i enhver bedrift er den økonomiske stillingen. Den sier hvor bra det går med firmaet, verdien av eiendelene foretaket sitter på osv. For å ta gode beslutninger, må du kunne litt om bedriftsøkonomi og regnskap. Dette er noe du enkelt kan sette deg inn i på egenhånd, og her er et par anbefalte bøker om regnskap.

Det skal også være nevnt at regnskapstallene du får ved å benytte tjenesten er gratis.

Bruk regnskapstall for å sjekke bedrifter og bransjer

Begrensninger: Mindre enkeltpersonforetak og selskaper med delt ansvar er unntatt innsending av årsregnskap til Brønnøysundsregisrene (men de kan likevel rapportere om ønskelig). Derfor finner man i de fleste tilfeller kun regnskapsdata fra foretak som bruker andre selskapsformer.

Regnskapstall fra Proff

Tjenesten vi snakker om er Proff.no – et firma- og bransjesøk som gir deg gratis nøkkelopplysninger om norske bedrifter.

Forut for bedriftsetablering, kan det være kjekt å sjekke opp konkurrentene dine. En smart metode er å sjekke regnskapet til firmaer som driver med det samme som du planlegger. Da ser du fort om det er penger å tjene i bransjen, eller om du bør la idéen ligge. Videre er det mulig å finne tall i regnskapene som sier noe om hvor mye det vil koste deg å komme inn i bransjen.

Ved å sjekke regnskaper kan du unngå en kjempesmell, siden du kan ta informerte beslutninger i forhold til hvilke leverandører og bedriftskunder du vil ha med å gjøre.

Sjekk kontaktnettverket i bedriftsadministrasjonen

Personsøk hos iam

Hos Proff kan du også se hvilke kontakter administrasjonen og styremedlemmer har i næringslivet.

Husk at det kan bli vanskelig å konkurrere med en godt etablert bedrift, der administrasjonen har et bredt kontaktnett. Dessuten kan du bruke tjenesten i forsøk på å finne ut hvilken kompetanse de forskjellige personene i administrasjonen har, slik at du vet hvem du konkurrerer mot. Slik informasjon finner du imidlertid ikke hos Proff, men det finnes en annen nettjeneste som kan hjelpe deg.

For ytterligere analyse av personer, kan nemlig den medieomsuste personsøketjenesten iam.no muligens være av interesse. :)

Tips ved start av lokal bedrift

Dersom du skal drive en lokal bedrift, altså at mesteparten av inntektene kommer fra det lokale næringslivet, så er det lurt å se på regnskapet til lokale firmaer først. Hvis det går dårlig, eller ikke eksisterer firmaer som tilbyr det du planlegger, kan det være en idé å se etter samme type bedrifter i kommuner som kan sammenlignes med din, for så å lese regnskapene til selskaper som driver i den kommunen også.

Hvis bedriftene i hjemstedskommunen din gjør det godt, er det selvsagt et tegn på at det finnes et marked, og dertil penger å tjene. Skulle du på en annen side finne at kun noen firmaer eller liknende bedrifter i andre kommuner gjør det godt, så bør du analysere ytterligere. Her er noen tips for hva du bør gjøre:

 • Sjekk hvordan suksessrike bedrifter markedsfører seg
  Tips: markedsføring i aviser, gulesider, internett osv?
 • Undersøk kontaktnettet rundt administrasjonen i bedriftene, kan du matche det?
 • Om mulig; ta en tur innom forretningsadressen, og se hvordan de jobber
 • Ring og hør hvordan de behandler potensielle kunder
 • Sjekk nettstedet deres for verdifull informasjon
 • Se om de stadig ekspanderer og utlyser nye stillinger på arbeidsmarkedet
 • Bruk Google til å lete etter negativ omtale av foretakene

Med en grundig analyse av disse regnskapstall og informasjonen du sanker ovenfor, ser du fort om bedriftsetablering er noe å satse på. Dog er det også viktig å sjekke hvordan innbyggerne i kommunen din stiller seg til deg som næringslivsaktør. Kok litt kaffe, svi av noen vaffler og still deg opp på butikken for å spørre kjente og ukjente om konstruktiv kritikk på etableringsplanene dine.

Du kan også spørre dem om hva de liker og misliker ved eventuelle konkurrenter, slik at du kan dominere dem ved å levere et bedre tilbud.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap