Ta kontroll over regnskapet og bokføringen

Hvis du planlegger å starte eller allerede driver en liten bedrift, så er det essensielt å forstå litt regnskap. Kravet om regnskap fra myndighetenes side er jo ikke bare til for at de skal sikre seg riktig merverdiavgift og skatt, men også for andre interessenter (lånegivere, investorer, kreditorer, arbeidstakere) i bedriften din. Dessuten burde regnskapet slå røtter om viktige beslutningsprosesser.

Regnskap er ikke vanskelig

Regnskap er, på lik linje med matematikk, blitt hausset opp til å være noe ulekkert og komplisert. Slik er det imidlertid ikke. Hvis du tar deg litt tid til å studere hva regnskapsføring er, hvorfor vi fører regnskap det og hvordan du kan regnskapsføre selv, så tror jeg du vil bli positivt overrasket.

Men det skal være sagt at å kunne føre regnskapet selv, ikke nødvendigvis betyr at du burde gjøre det. Det er jo engang slik at det er lurest å gjøre det man er flink til. Med en ekstern regnskapsfører til disposisjon, letter du arbeidstrykket for deg selv, og i tillegg har du en økonomisk rådgiver.

Dersom du planlegger å hyre inn en person til å ta regnskapet for deg, så betyr det imidlertid ikke at du kan se vekk fra balanse- og resultatregnskapet i bedriften din. Finansregnskapet er nemlig viktig for å ta riktige beslutninger, både for deg som foretakseier og eksterne interessenter.

Grunnleggende Regnskap

Det finnes et norsk og gratis regnskapsprogram. Ved å følge linken kan du lese om det norske ERP-systemet, BAS21, og gratis opplæring i bruken av applikasjonen.

Dog skal det sies at én god og oppdatert bok om regnskap ikke er redundant til kurset i BAS-skolen. Selv bruker (og anbefaler) jeg læreverket Grunnleggende Regnskap.

Grunnleggende Regnskap

I denne velskrevne boken fra Universitetsforlaget, får du 384 sider med en lettfattelig innføring i hva regnskapet er, hvorfor vi fører regnskap og hvordan du gjør det.

I tillegg til all den velstrukturerte informasjonen innledes hvert kapittel med læringsmål du bør oppfylle, videre finner du oppgaver du kan løse (og rette med fasiten i boka og på nettstedet til Universitetsforlaget). Hvis du har oppfylt læringsmålene og klart oppgavene, så har du forstått det viktigste.

Læringsmål i Grunnleggende Regnskap

Det er ingen hemmelighet at et nytt fag også byr på mange nye faguttrykk. Dette har boken løst på elegant måte. Slutten av hvert kapittel definerer nemlig terminologien som er brukt i kapittelet.

Foruten boken, Grunnleggende Regnskap, finnes det også ei tilleggsbok som bygger på denne. Den heter Analyse av finansregnskapet og kan enten fungere som en fortsettelse på førstnevnte eller brukes som ei selvstendig lærebok.

Hvis du velger å kjøpe én eller begge bøkene hos Haugen bok får du forøvrig gratis frakt.

Grunnleggende Regnskap er skrevet for kurset regnskap i bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon.

Analyse av Finansregnskapet er lærebok i grunnleggende finansregnskap for bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon.

Begge bøkene er forøvrig utgitt av Universitetsforlaget.

Fasit til oppgaver i bøkene

Læreverkene Grunnleggende Regnskap og Analyse av Finansregnskapet inneholder endel oppgaver som krever fasit (utover de løsningene som er gitt i bøkene). Jeg løser oppgavene i de forskjellige kapitlene og legger dem ut her fortløpende.

Fasit til oppgavene i Grunnleggende Regnskap:

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap