SEO av webdesign

Mange har fått det for seg at webdesign kun handler om {CSS} og grafiske elementer (som er grafisk design). Dette er ikke tilfellet. CSS er en viktig del av webdesignet, men webutvikling handler vel så mye om hvordan ting struktureres med hensyn på brukervennelighet og publiseringsløsning.

På ei nettside er det ofte mange statiske elementer. Logoen og navigasjonsmenyen er to eksempler på statiske elementer, fordi de er tilgjengelig fra alle undersidene på nettstedet, og de forandrer seg ikke.

Søkemotoroptimalisering av webdesignet

 1. Søkemotoroptimalisering av logoen
 2. Presenter innholdet før navigasjonsmenyen
 3. La dine viktigste søkeord være navnet på kategoriene
 4. Ha brødsmuler som viser hvor brukeren er på nettstedet
 5. Ha nettkart på siden og i xml-format
 6. Send RSS-strøm fra nettstedet
 7. Bruk title, meta og h1
 8. Søkefelt på nettstedet
 1. Søkemotoroptimalisering av logoen

I likhet med bilder du bruker i innhold, kan også logoen søkemotoroptimaliseres. Logoen bør dessuten være en link til forsiden.

Hvis logoen din er et navn, så bør alt- og title-attributtene i img-taggen din inneholde det. Det samme gjelder navnet på selve bildefilen. Her er et eksempel for fiskesjefen.

<img src="/fiskesjefen.png" title="fiskesjefen" alt="fiskesjefen" />

Videre slenger du én link rundt logoen. Linken har også mulighet for å bruke title-attributten, og der burde du bruke den tittelen du faktisk har på førstesiden din. Dessuten kan det være lurt å legge inn rel="home" i den.

 1. <a rel="home" href="http://www.fiskesjefen.no/" title="Fiskesjefens fisketips">
 2. <img src="/fiskesjefen.png" title="fiskesjefen" alt="fiskesjefen" />
 3. </a>
 1. Presenter innholdet før navigasjonsmenyen

Søkemotorene indekserer og rangerer hovedsakelig tekst. Ved å presentere innholdet før navigasjonsmenyen, tyder kildekoden til dokumentene på at her er det innholdet som er viktig. Ved å bruke CSS er det en smal sak å få til dette.

 1. La dine viktigste søkeord være navnet på kategoriene

Kategoriene dine er veldig viktig, fordi de er på alle nettsidene på nettstedene dine. Innhold legges også under én eller flere passende kategorier, og navnet på kategorien nevnes ofte i innholdet. Dette gjør at kategorien og innholdet, feks en artikkel, er relatert og relevant for hverandre.

 1. Ha brødsmuler som viser hvor brukeren er på nettstedet

Såkalte brødsmuler, mer kjent som bread crumbs, fungerer bra til dette formålet. Brødsmuler er rett og slett en teknikk som brukes, for å vise stien til dokumentet brukeren ser på. Stien til denne artikkelen er:

Hjem / SEO /

Dette er kjekt, fordi brukere som kommer til nettstedet ditt ser hvor han er, og kan bla seg tilbake til kategorien for å lese annet, relevant innhold.

 1. Sitemap på siden og i xml-format
Sitemap

Nettkart (sitemap) er ei fil med linker til alle dokumenter du har på nettstedet ditt, og sikrer deg at alt innhold indekseres av søkemotorene.

Sørg for å ha et nettkart, både i xml-format og tilgjengelig på nettstedet ditt. Eventuelt kan du style xml-nettkartet ditt, slik at det blir mer brukervennlig, og linke til det fra nettstedet ditt.

Her er et eksempel på et såkalt xml site map: sitemap for nettbladet.

Nettkartet på selve siden, og i HTML-format (med klikkbare linker), ser du i dette nettkartet for nettbladet.

En mer utfyllende gjennomgang av hvordan du kan lage og sende inn sitemap til MSN, Yahoo, Google og ASK kan du lese her.

 1. Send RSS-strøm fra nettstedet

Hvis du sender RSS-strøm, så vil folk som abonnerer på det få beskjed når du oppdaterer. Det kan selvsagt være dumt å tilby folk RSS-feed, dersom du heller ønsker at de skal komme på siden din for å se om du har oppdatert.

Resultatet av å bruke RSS-feed er altså at du vil få færre mennesker tilbake på siden din, før du oppdaterer den. Dog hjelper RSS-feedet deg til å markedsføre nettstedet, siden du kan legge det inn i diverse aggregatorer (som leser ut av feedet og presenterer innholdet). Dessuten kan RSS-strømmen også brukes som sitemap.

 1. Bruk title, meta og h1

De viktigste {HTML}-taggene for hver enkeltside på et nettsted er title, meta og h1.

For mer dyptgående informasjon om disse taggene, les: Bruk av nøkkelord og søkefraser.

 1. Søkefelt på nettstedet

Sørg for å ha et søkefelt på nettstedet ditt. Det er uvisst hvorvidt dette er formålstjenelig med hensyn til SEO, men det er utvilsomt brukervennelig.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap