SEO av innhold

Det er veldig viktig å tenke på søkemotoroptimalisering når du produserer innhold til nettstedet ditt. Mange overoptimaliserer, så bruk teknikkene moderat, og husk at du skriver for mennesker og ikke indekserings-roboter.

Søkemotoroptimalisering av innholdet

 1. Lag nytt innhold regelmessig
 2. Tenk på hvilke søkefraser og søkeord folk bruker
 3. Husk at søkemotorer prioriterer tekst
 4. Bruk mange synonymer
 5. Link mye med relevant ankertekst
 6. Beskrivende tekst i alt og title attributten på bilder
 7. Bruk kreativiteten og lag en nyttig nettressurs
 8. Marker viktige deler av innholdet
 1. Lag nytt innhold regelmessig

Oppdaterte nettsteder er selvfølgelig bedre enn nettsteder som byr på gammel informasjon. Dog er det ikke en regel at innhold som er relevant i dag blir mindre relevant i morgen. Dette henger sammen med hvor tidløst innholdet ditt er.

Å oppdatere nettstedet ofte er en indirekte måte å søkemotoroptimalisere på, fordi folk som følger med på hva du publiserer ofte abonnerer på RSS. Skriver du godt og interessant innhold, så vil de muligens linke til deg, når de leser hva du har skrevet. Linker fra andres nettsider til dine er meget tjenelig med hensyn på SEO.

 1. Tenk på hvilke søkefraser og søkeord folk bruker

Finn ut hvilke søkeord og -fraser folk som leter etter det du skriver om, bruker, og spre dem aktivt i tekstene dine. Selv tenker jeg ofte på hvilke søkefraser jeg ville ha forsøkt, og sjekker om antagelsene er korrekte, ved å teste med diverse SEO-verktøy.

 1. Husk at søkemotorer prioriterer tekst

Det finnes eksempler der sider uten innhold faktisk rangerer høyt i søkemotorene, men dette er heller unntaket som bekrefter regelen, enn regelen selv. Regelen er å ha rikelig med beskrivende tekst på sidene, uansett hva du ønsker å promotere.

La oss si du skal selge noe i din egne nettbutikk. Da er det fort gjort å bare liste opp produktspesifikasjonene, men det er ikke alltid så lurt. God beskrivende tekst som tar for seg funksjonaliteten til produktet er utvilsomt smart.

Én norsk nettbutikk som har gjort en uhyre god jobb på dette området er Samlerhuset.no. Bare klikk deg inn på ett av produktene deres og se selv, så ser du at de har veldig appellerende og god tekst om alle sine produkter.

 1. Bruk mange synonymer

Synonymer er ord som er ekvivalente, eller lettere sagt, betyr det samme. Ved å bruke mange synonymer i tekstene dine, vil du sikre deg at folk som er på jakt etter det du skriver om, men bruker et annet ord når de søker, fortsatt finner artiklene dine.

Ord med samme betydning er bedre for andre ting enn SEO også. De gjør tekstene flytende og enkle.

 1. Link mye med relevant ankertekst

Koblinger, eller linker som de heter på folkemunne, er ekstremt viktig for at nettstedet ditt skal være søkemotoroptimalisert. Internett er jo egentlig et hav av linker mellom forskjellige ressurser, og jo flere ressurser som peker tilbake til én bestemt kilde, desto viktigere er kilden.

Vi leser ikke på nettet, vi skanner. Følgelig er det viktig at forskjellige artikler med relevant innhold alltid linkes til hverandre. På den måten bygger du opp en solid linkstruktur på sidene dine, og folk kan nyte det innholdet de er interessert i.

Videre må du passe på å bruke relevant ankertekst, da ordene i tekstlenker brukes av søkemotorene for å analysere og rangere innholdt. Det samme gjelder forøvrig innholdet i title-attributten på linker.

 1. Beskrivende tekst i alt og title attributten på bilder

img-taggen i {HTML} skal alltid ha én alt-attributt. Innholdet i attributten skal beskrive hva som er på bildet. Dette tjener godt både for SEO og blinde eller svaksynte som bruker screen reader. Bruk av title-attributten er valgfritt, men kan være smart å bruke for å snike inn synonymer. Videre er det lurt å gjøre filnavnet beskrivende.

Her er et eksempel på hvordan du kan bruke title, alt og relevant filnavn på img

<img src="/bilder/seo.png" alt="SEO" title="Søkemotoroptimalisering" />

Digresjon: Det verserer rykter om at bruk av attributtene width og height også er bra for søkemotoroptimalisering, så ta med disse bare i tilfellet. (De skal selvfølgelig angi bredde og høyde på bildet i antall piksler).

 1. Bruk kreativiteten og lag en nyttig nettressurs

Sett deg inn i rollen som bruker når du utformer og lager innhold til nettstedet ditt. Spør deg selv om du kommuniserer klart og tydelig, og om det du deler er av verdi for andre. Det er smart å begrunne hvorfor det du sier er viktig også, fordi du ikke kan anta at folk allerede vet hvorfor informasjonen er verdifull.

 1. Marker viktige deler av innholdet

Som tidligere nevnt, så skanner vi websider. Derfor er det ekstremt nyttig å markere og utheve viktig tekst, slik at folk blir oppmerksomme og leser, når de finner noe interessant. Du kan bruke

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap