Nøkkelord og søkefraser

På nettet handler det som oftest mer om ord enn om demografi. Vi ønsker å tiltrekke oss folk på grunnlag av hva de er på jakt etter, ikke etter hvilken befolkningsgruppe de tilhører. Det finnes som regel ingen gode grunner til å få 1000 besøkende om dagen, med mindre de som besøker deg faktisk er interessert i det du har å tilby. Dette leder oss til læren om nøkkelord/søkeord (eng. keywords) og søkefraser (eng. search phrases).

Vel, la oss jumpe rett i det og se om vi kan få klarhet i noen svært viktige konsepter med en gang.

Ei kort innføring i nøkkelord og søkefraser

Google søkemotor

Vi begynner med å definere følgende:

Nøkkelord:
Viktige ord som beskriver det du leverer og hvem du er.
Søkefrase:
En setning eller et ord folk søker på som består av ett eller flere nøkkelord.

Kort forklart er altså en søkefrase det søker på, for å finne det de er på jakt etter. For å eksemplifisere dette har jeg satt opp ei liste nedenfor:

  • jobber
  • ledige jobber
  • ledige jobber som politimann
  • ledige jobber som politimann i Oslo

Fra disse søkeord og -frasene kan vi trekke endel konklusjoner. Vi ser at søket begynner rimelig diffust og uspesifisert, til å bli mer konkret og spesifisert. I det første søket er det tydelig at personen som søker er på utkikk etter jobber, så ledige jobber og til slutt en stilling som politimann i hovedstaden vår.

Strategiske valg av nøkkelord og søkefraser

Slik er det også for andre søkeord og -fraser, så i fare for å kjede deg til døde, tydeliggjør jeg dette med ei ny liste over eksempler:

  • rørlegger
  • rørleggertjenester
  • rørlegger Notodden
  • rørleggertjenester Notodden

Gitt at du drev et lite rørleggerfirma på Notodden, ville du da ønske å være #1 på Google for rørlegger og rørleggertjenester eller for rørlegger Notodden og rørleggertjenester Notodden? Hvis du valgte førstnevnte nå, så har du misforstått viktigheten av å velge gode søkefraser for dine nettsider, hvorfor? Jo, la meg forklare. Dersom du hadde vært #1 på Google for rørlegger og rørleggertjenester, ville du fått trafikk fra hele landet. Dette er ikke formålstjenelig for ditt vesle rørleggerfirma på Notodden, fordi du kun leverer rørleggertjenester i ditt lokaldistrikt. Følgelig er du kun interessert i potensielle kunder fra ditt nærområde for denne delen av driften.

Det positive her, er selvfølgelig at konkurransen om førsteplassen for rørlegger Notodden og rørleggertjenester Notodden er mye mindre enn for rørlegger og rørleggertjenester, og det går selvsagt i din favør. Følgelig er din strategi på dette området enormt viktig, fordi det det danner grunnlaget for hvilke besøkende som kommer fra søkemotorene til ditt nettsted. - Så la oss se nærmere på en mer konkret strategi for vårt lille foretak.

Firmaet vårt leverer ikke bare rørleggertjenester, men også fliser, dusjkabinetter og andre baderomsrelaterte varer. På tross av at rørleggertjenestene er myntet på lokalbefolkningen, ønsker vi å nå mennesker fra hele fylket for våre baderomsrelaterte varer. Dermed ville en god strategi bli å velge følgende nøkkelord; Telemark, Notodden, rørlegger, rørleggertjenester, dusjkabinetter, badekar, fliser, fugemasse, baderomsinnredning og så videre.

Anvendelse av nøkkelord og søkefraser

Dernest må du forfatte innhold som betyr noe for folk, og kryddre innholdet med dine nøkkelord og søkefraser på en måte som fører deg mot ditt overordnede mål, en god ranking i søkemotorene. Her er et eksempel på hvordan en tekst kunne sett ut (nøkkelordene er understreket).

Rørleggerfirmaet, Knytte Rør AS holder til på Notodden i Telemark.

Foretaket har 3 kvalifiserte rørleggere med fagbrev og tilbyr rørleggertjenester til beboere i vårt lokaldistrikt. I tillegg tilbyr vi et bredt varesortiment innenfor baderomsinnredninger, dusjkabinetter, badekar og fliser fra vår trivelige rørleggerbutikk med forretningslokaler på Notodden i Telemark.

Men jobben er langt fra over enda, for det vi har gjort her er kun en liten del av det totale arbeidet. Dog; valg av nøkkelord og søkefraser er den desidert viktigste delen av jobben, og bør derfor gjennomføres før alt annet arbeid starter.

Videre anbefaler jeg å lese flere av nettbladets artikler om {SEO}. De mest relevante skriveriene finner du i katalogen «søkemotoroptimalisering».

Hvis du er rimelig fersk, anbefaler jeg deg å lese denne artikkelen om elementær kunnskap i søkemotoroptimalisering: «{hva er seo}». Videre er artikkelen om «{Bruk av nøkkelord og søkefraser}» svært relevant – der vil du lære de viktigste grepene du kan gjøre, for å skreddersy nøkkelord og søkefraser inn i dine nettsider.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap