Slik linker du for SEO

Så, hva er egentlig linking? Vel, slik søkemotorene tolker det, så er det egentlig en positiv stemme på en annen nettside.

Med dette mener jeg at hvis du linker til en annen side, så gir du denne siden en positiv stemme. Dessverre stopper det ikke der, for alle linker teller så absolutt ikke like mye. Vi skal likevel se på noen av de viktigste prinsippene som gjelder når du lager {backlink}s.

Linkefella for de inkompetente

Veldig ofte, kommer vi over slike tilfeller som dette:

Hvis du vil lese mer, kan du klikke her.

Ved å linke på denne måten viser du tydelig at du ikke har forstått hvordan en link egentlig skal brukes, og det er dette vi skal se videre på i denne lettfattede, men lærerike artikkelen.

Vi definerer en link

Nedenfor ser du et et eksempel på {HTML}-koden for en link:

<a href="http://www.domene.no" title="Tittel">Ankertekst<a>

Dette er jo rimelig rett frem, vi lenker til siden http://www.domene.no med tittelen «Tittel» og ankerteksten «Ankertekst».

Best praksis ved linking

Så, hva kan vi egentlig gjøre for at søkemotoren skal oppfatte lenken vår som en positiv stemme på riktig grunnlag? Vel, la oss nå si at vi ønsker å lenke til siden på skjermdumpen nedenfor.

skjermdump av eksamensoppgaver.org

Her er det jo helt tydelig hva nettsiden dreier seg om - nemlig eksamensoppgaver. La oss anta at vi har vært på denne nettsiden, og at vi likte den så godt at vi vil gi den en link fra vår side.

Da er det naturlig at vi først ser hva <title>-taggen til vedkommende er. Det ser vi enkelt ved å observere hva som står øverst i nettleseren vår når vi er inne på siden vi ønsker å linke til, slik:

skjermdump av tittellinjen til eksamensoppgaver.org

Altså vil vi lage en link med tittel lik eksamensoppgaver, men hva med ankerteksten? Vel, i akkurat dette tilfellet, så vil eksamensoppgaver også være formålstjenelig her, siden vi ser at det er eksamensoppgaver hele nettsiden baserer seg på.

Vi lar derfor HTML-koden for linken vi skal lage bli slik:

<a href="http://www.eksamensoppgaver.org" title="eksamensoppgaver">eksamensoppgaver<a>

Videre bør vi skrive et lite avsnitt rundt selve linken, et eksempel på et godt avsnitt er noe i denne duren:

Jeg driver og leser til privatisteksamen i matematikk, og som vi alle vet, så er det god trening i å løse tidligere gitte eksamensoppgaver. På denne siden finner du gratis løsningsforslag til eksamensoppgaver i flere av matematikkfagene på videregående nivå.

Og dermed har vi laget en link etter god praksis. Når søkemotoren går igjennom denne siden og ser denne linken, så vil den telle en stemme for søkeordet «eksamensoppgaver» mot nettstedet vi lenker til. Dette bidrar til å løfte siden opp når folk googler etter eksamensoppgaver. :)

Linking uten å stemme

Videre finnes det også teknikker du kan bruke for å linke til andres sider uten å gi stemme til nettstedet. Dette kan du gjøre ved å bruke attributten rel="nofollow" i ankeret ditt. Ved å nytte rel="nofollow", så signaliserer du til søkemotoren at den ikke skal følge etter og telle linken.

Dette er spesielt nyttig for å unngå linkspamming. Det vil si at folk poster linker i øst og vest for å oppnå gode resultater på gitte søk. Wikipedia bruker blant annet denne attributten på samtlige utgående lenker for å unngå linkspamming – dog mener mange at dette er dårlig av Wikipeida, fordi de baserer seg på brukergenerert innhold med substans i kilder, og følgelig burde gi litt tilbake ved å gi vektende «stemmelinker», altså uten rel="nofollow".

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap