SEO-Vennlig domene og URLer

Valg av domenenavn og URL-struktur er uhyre viktig, og her skal vi ta for oss tre ting du burde vurdere for å velge deg et godt domene og en god struktur på nettadressen til nettsidene dine (hvert dokument har sin unike URL).

Valg av domenenavn

 1. Kort, enkelt og fengende
 2. Beskrivende for innholdet
 3. Inneholde ditt viktigste søkeord/nøkkelord

Vi tar for oss disse tre punktene, og forklarer kort hvorfor nettopp dette er viktig å vurdere. Merk at jeg sier vurdere, fordi det ikke er et absolutt «must» at de oppfylles.

Tilfeller der dette kan være uaktuelt, er feks hvis du vil lage bygge eget merkenavn, eller simpelten promotere deg selv, ved å bruke ditt eget navn som adresse. Hvis det første eksemplet er tilfellet, kan det være lurt å registrere eget varemerke aller først.

 1. Kort, enkelt og fengende

Korte, enkle og fengende domenenavn er lette for folk å huske. Dette er hovedgrunnen til at du burde vurdere dette punktet. Planen med et eget nettsted burde alltid være å bygge opp en leserskare. Hvis folk ikke husker adressen til nettstedet ditt, kan dette fort bli vanskelig. :)

 1. Beskrivende for innholdet

Domenenavn som er talende for innholdet, er lettere for folk å assosiere og dermed huske. Skriver du mest om hifi, så la for all del «hifi» være en del av domenenavnet. Feks, kan bloggeren «Ole» ta domenenavnet «HifiOle.com». Vi snakker altså om å implementere hovedtemaet for siden i selve navnet.

 1. Inneholde ditt viktigste søkeord/nøkkelord

Med hensyn til søkemotoroptimalisering, er det alltid nyttig at domenet inneholder ditt ditt viktigste søkeord/nøkkelord. I eksemplet ovenfor var «hifi» hovedordet, samtidig som det var assosiativt for innholdet «Ole» skulle skrive om, og dermed smart.

Grunnen til at søkeord og fraser i domenet er viktig, er fordi mange {CMS} (som feks phpBB-forum) automatisk gjør om nettadresser til klikkbare linker. Da blir selve adressen til den viktige ankerteksten, og følgelig får du «gratisstemmer» for ditt viktigste søkeord.

Legg merke til hva jeg mener ved å observere bildet ovenfor. Én bruker har postet direktelink til nettsiden som var:

 • http://www.hifiole.com/artikkel/nad-kommer-med-nye-forsterkere.html

Denne forkorter phpBB3-forumet ned til følgende i ankerteksten:

 • http://www.hifiole.com/artikkel/nad-kom … rkere.html

Dette leder meg til et nytt og viktig poeng.

www. og .html eller ikke?

Hvis du har med «www» og «html» i domenenavnet ditt, vil slike linker inkludere disse. Det samme gjelder annet «adressetjafs» som her er merket i rødt:

 • http://www.hifiole.com/artikkel/nad-kommer-med-nye-forsterkere.html

Det leder til at flere av de viktige søkeordene fordufter, fordi CMSet forkorter tektstrengen som blir til den viktige ankerteksten. La oss bruke det samme eksempelet for å illustrere videre.

Dersom HifiOle skal skrive en artikkel om NAD sine nye forsterkere, vil det kunne lønne seg å unnlate å bruke «www», «artikkel» og «.html». Feks kunne han gjort jobben slik:

 • http://hifiole.com/forsterker/nad-nye-forsterkere/

Denne adressen ville fremstått slik den ser ut ovenfor i forumet der den ble postet, og følgelig ville alle søkeord og -frasene hans blitt plukket opp av søkemotorene.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap