Fundamental SEO

Her fokuserer vi først og fremst hva du kan gjøre i forkant og under utviklingen av ditt nettsted. Følger du SEO-rådene her, så har du gjort et godt grunnarbeid, og nettstedet ditt er bygget på et solid fundament.

Fundamental søkemotoroptimalisering av nettstedet

  1. SEO-vennlige domenenavn og URL'er
  2. Webhotell med rask responstid
  3. Søkemotoroptimaliser med robots.txt
  1. SEO-vennlige domenenavn og URL'er

Domenenavnet og URL'ene du bruker til nettsidene på nettstedet ditt er ekstremt viktig. Følgelig er det lurt å registrerer et domenenavn med fokus på SEO og velge en URL-struktur før nettstedet lanseres.

Valg av SEO-vennlig domenenavn er spesielt viktig, dersom prosjektet ditt er nisjebasert.

  1. Webhotell med rask responstid
Webhotell med rask respons

Søkemotorene bruker responstiden, når de rangerer nettsteder. Hvis du har råd til det, så er det lurt å kjøpe et webhotell med rask responstid innenfor det geografiske området du ønsker å være synlig i.

La oss si du skal lage et engelsk nettsted som skal henvende seg til amerikanere. Hvis webhotellet ditt er i Norge, så vil tiden det tar å laste nettsidene ta betraktelig lenger tid for amerikanerne.

Treg responstid gjør brukeropplevelsen dårlig, og du har sikkert irritert deg over nettsteder som bruker uendelig tid på å laste selv.

På tross av dette, gjør ikke et tregt webhotell at du ranker dårligere, i alle fall ikke hvis vi skal tro Matt Cutts fra Google. I denne videoen kan vi høre følgende:

Påvirker lastetiden (nedlastningstiden) på websidene mine rank i Google?

Svaret fra Matt Cutts er gjengitt på norsk nedenfor. Du kan hoppe videre til neste punkt, Søkemotoroptimaliser med robots.txt, hvis du valgte å se ham svare på engelsk.

Det korte svaret er nei, akkurat nå. La meg likevel utdype det litt. Men selvfølgelig, hvis en side tar sååå lang tid å laste, at vi ikke engang klarer å laste den ned, slik at Googlebot ikke får en kopi av den, da vil det påvirke synligheten din. Dette er fordi nettsiden din timer ut.

Så hvis siden din bruker 20-30 sekunder på å besvare en forespørsel, da er det et problem!

Men hvis siden din ett sekund VS to sekunder, så spiller det absolutt ingen rolle for Googles rangering. Det er det korte svaret.

Men, igjen la oss utdype det enda litt til: Hvis du ikke har hørt det, så har Larry Web snakket om hvordan han vil at nettet skal være. Han vil at internett skal være skillelig raskt. Like kjapt som et blad, som om du bladde mellom forskjellige sider i et magasin. Google stiller seg bak denne filosofien, vi vil at nettet skal være raskt. Akkurat nå har ikke lastetiden for nettsider noe å si for Googles ranking, men hva som skjer i fremtiden, det vet jeg ikke.

Jeg kan absolutt se for meg at Google sier: Vi vil at nettet skal gå raskere, hva kan vi for å få webredaktører til å gjøre nettsidene sine raskere? - Hvordan kan vi få ut budskapet om at hvis siden din er raskere, så vil folk bli mer fornøyde og komme tilbake til nettstedet ditt oftere. Vi sier det på vår egen side (Google).

Så det er interessant at vi vil at nettet skal være raskere, og vi vil at sider skal laste fort, men akkurat nå påvirker det ikke rankingen overhodet. Men hvem vet hva fremtiden vil bringe?

Personlig synes jeg det er en god idé å se på ting som kan gjøre siden din raskere. Du burde feks ikke inkludere 40 JavaScript filer, du bør heller pakke alle sammen ned i ei fil, og det samme gjelder CSS-filene. Ikke last store bildefiler, når attributtene kun viser små kopier av dem (thumbnails). Det finnes mange måter å gjøre websidene dine mer kompakte, slik at brukerne kan laste dem fortere. Du kan bruke Gzip for eksempel.

Det er altså mange ting du kan gjøre med hensyn på brukeropplevelse, men ikke vær redd for dette fra et SEO-perspektiv akkurat nå. Men det kan garantert gjøre stor forskjell for brukerne dine!

  1. Søkemotoroptimaliser med robots.txt

robots.txt er ei fil du kan bruke til å kommunisere med crawlerne fra søkemotorene.

Med robots.txt kan du fortelle robotene fra søkemotorene at du ikke ønsker at de skal indeksere innhold i ei mappe, eller for å få dem til å holde seg unna uviktige sider på nettstedet.

Sider som om oss, bruker policy og så videre, inneholder sjelden informasjon folk flest er spesielt interessert i å få vite. Dessuten vil slike sider ofte være linket til fra alle sidene på nettstedet ditt, og følgelig kan søkemotorene komme frem til at de er viktige. Det virker mot sin hensikt.

Note: Mange blokkerer kontakt oss, men dette skal du være forsiktig med. Hvis folk er ute etter telefonnummeret eller besøksadressen til firmaet ditt, så kan det godt hende de søker etter dette.

Tenk nøye gjennom hvilke sider dine besøkende vil betegne som lite viktige, og bruk robots.txt til å fortelle søkemotorene at du ikke ønsker dem indeksert.

For mer utdypende informasjon og hvordan du lager robots.txt, besøk The Web Robots Pages.

Flere sider med likt innhold er drepen for SEO. Dersom du har mange duplikater på nettstedet ditt, så kan du også bruke robots.txt for å nekte indeksering av disse. Uten å bli for teknisk, så er det slik at mange bruker URL rewriting. Da må du enten sørge for at crawlerne ikke indekserer URL'ene med query string (spørrestreng), eller videresende dem (med 301 redirect) til de omskrevne URL'ene.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap