Bruk av nøkkelord og søkefraser

Før du går igang med dette, bør du allerede ha litt kunnskap om {HTML}, fordi disse teknikkene forutsetter det. Videre bør du også vite hva som ligger i begrepene nøkkelord og søkefrase. Vi skal nemlig se på noen av de viktigste grepene du kan gjøre med dine on page factors, for å optimalisere sidene dine mot søkemotorene.

Men før vi går igang med det, er det viktig å skille mellom to begreper som ofte brukes om hverandre. Vil også påpeke at undertegnede er én av de mange som veksler mellom disse begrepene, men mener det samme. :)

En viktig forskjell – nettsted og nettside

Før vi går løs på dette er det viktig å vite forskjellen på et nettsted og ei nettside. Vi definerer slik:

Nettsted:
Et domene med mange underlagte nettsider. nettbladet.com er et nettsted.
Nettside:
Ei side på et nettsted, denne artikkelen er ei nettside på nettstedet, nettbladet.com
hierarikisk system av nettsider underlagt nettstedet

Dette er viktig å merke seg, siden vi i denne artikkelen skal se på hva vi kan gjøre for bruke søkemotoroptimalisering på et nettsted og dens underliggende nettsider.

De viktigste HTML-taggene for hver nettside

De viktigste HTML-taggene, med attributter, er:

 1. <title>
 2. <meta>
  • <meta name="description">
  • <meta name="keywords">
 3. <h1>

Disse eksisterer for hver enkelt nettside på ditt nettsted, og du vil, så godt det lar seg gjøre, ha unike verdier i disse taggene. Med verdier mener vi selvsagt data, eller innhold om du vil. - Så, la oss først se på begrepet tittel, hva som ligger i det og hvordan vi kan bruke det til vår fordel.

Nettsidens tittel

I serien «forfatterskolen», finner du en artikkel om å skrive bedre overskrifter. I artikkelen påpekes det hvorfor overskriften er viktig, både med hensyn til å vekke leserens nysgjerrighet og for resultatet i søkemotorene. Vi ønsker å utdype den sistnevnte årsaken litt her.

Nedenfor ser du hvordan <title>-taggen kommer opp i Googles søkeresultater.

Hvordan title-taggen vises i Google

Her har altså vedkommende nyttet følgende kode i sitt {HTML}-dokument:

  <title>
    Gjerrigknark.com - gratis ting, vareprøver, spill, konkurranser og mye mer
  </title>

Vi observerer at Google kutter ut den siste delen, «mye mer» med «…» – dette skjer fordi webadministratoren har brukt for mange bokstaver og tegn i tittelen sin. Det er dog ingenting i veien med ved det, så lenge man unngår keyword stuffing. Prøv dog å holde tittelen så kort, appelerende og relevant som mulig.

Videre ser vi at ordet vareprøver er i tykk type. Det skjer fordi jeg brukte ordet vareprøver, da jeg søkte. Ergo, kan vi konkludere med at vi gjennom å bruke nøkkelord i <title>-taggen, får uthevet ordet i tykk type. Det gjør at vår ranking gjør oss mer synlig, fordi tykk skrift tiltrekker seg oppmerksomheten.

Det er også viktig å få med seg at innholdet i <title>-taggen bidrar til hvilken plassering du får i søkeresultatet. Vær derfor ekstra, ekstra nøysom når du bestemmer hva du vil ha i denne ekstremt verdifulle taggen.

Meta Description

På bildet ovenfor så vi hvordan <title>-taggen poppet opp i søkemotoren. Nå vil vi se hvordan <meta name="description"> påvirker. Men først må det understrekes at meta-taggene ikke er helt vanlige tagger. Meta-tagger søker å beskrive data. De er med andre ord informasjon om data. Nærmere bestemt en beskrivelse av innholdet på ditt nettsidene dine.

Videre noteres ikke metataggene på samme måte som de fleste andre HTML-taggene, men tar verdier i content-attributten. Eksempelvis:

  <meta name="description"
     content="Verdens feteste nettside, ingen over ingen ved siden" />

I en søkemotor ville denne teksten vært teksten under tittelen, slik som på bildet nedenfor:

Google søkeresultat med brødtekst og overskrift

Følgelig er det viktig å skrive en appellerende tekst på under 255 tegn. Det kan være lurt å inkludere nøkkelord og søkefraser i den, fordi disse kommer i tykk type og tiltrekker følgelig mer oppmerksomhet.

Meta Keyword

Keyword, eller på norsk; nøkkelord/søkeord, er ord som er relevante til ditt innhold og som du tror folk søker på, når de leter etter informasjon du tilbyr via nettstedet ditt. For å implementere disse søkeordene på nettstedet, bruker du følgende kode:

  <meta name="keyword"
     content="title,meta,description,keyword,h1,seo,søkemotoroptimalisering" />

Nøkkelordene ovenfor er noen av de som blir benyttet i denne artikkelen.

I gamledager, da internett var ungt, brukte søkemotorene disse nøkkelordene for å rangere siden din i forhold til søkeresultatene, men det har de i de fleste tilfeller gått mer og mer vekk fra. Grunnen til det var at personer skjønte hvordan forholdet mellom ordene i denne taggen og det faktiske innholdet ble kalkulert, for å beregne posisjonen til nettsider. Det var et forhold som gjaldt tettheten på nøkkelordene i teksten. Da det ble kjent, var det lett som en plett å jukse seg til en god posisjon, og dermed måtte søkemotorene endre algoritmene sine for å hindre fusk.

Dermed er ikke denne tag-en så viktig i dag, for den ikke gjør noen vesentlig forskjell i måten Google rangerer siden din på. Dog mener folk at Yahoo tar mer hensyn til hva som befinner seg i den, og derfor, i tillegg til at fremtidige endringer i algoritmen kan gjøre at de begynner å vekte den igjen, gjør at jeg anvender den.

H1 (Overskriften)

Bruk av h1-taggen er det mye diskusjon rundt. Den skal representere nettsidens overskrift. En del mennesker mener at logoen er ethvert dokuments overskrift, mens andre mener logoen er et design-element, og derfor ikke overskrift.

Personlig mener jeg den riktigste anvendelsen av denne taggen er dokumentets overskrift. Den skal være unik, hvilket betyr kun én h1 per side. Hvis du velger å nytte den slik jeg gjør, vil jeg også anbefale deg å kryddre den med nøkkelord. Den kan også være identisk med title-taggen, hvis du vil det.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap