CMS

CMS er et akronym for Content Management System. I Norge brukes ofte publiseringsløsning.

Et CMS er, som navnet tilsier, et system som lar brukeren administrere innhold. Med administrere innhold menes blant annet å lage nytt innhold, slette innhold, endre innhold og katalogisere innhold. Innhold kan være alt fra artikler til brukere.

Installasjonen av et CMS skjer primært på et eget {webhotell} med tilhørende {domene}.

Administrasjonen skjer ofte via brukerens nettleser. Gjerne med en {WYSIWYG}-editor, slik at man slipper å bruke {HTML} og {CSS}. Dette gir folk med lav kompetanse i webrelaterte emner muligheten til å starte eget nettsted uten særlige forkunnskaper. Dyktige programmerere bruker også CMS, fordi brukervenneligheten er god, og man slipper å finne opp hjulet på nytt, da de fleste store CMS bygger på solid kildekode.

Det finnes mange CMS som distribueres under {open source}-lisens. Det innebærer at brukere kan nytte det fritt, og endre kildekoden etter egne behov.

Mye av dagens store internettsider publiseres gjennom CMS, fordi de er logiske og anvendelige. Det finnes CMS som dekker de fleste behov. Her er ei liste over noen av de mest kjente (gratis) CMSene.

  • phpBB
  • Drupal
  • Zen Cart
  • OS Commerce
  • Wordpress

For en oversikt over alt innhold, se sitemap