Tips og Råd til Jobbintervjuet

Her skal vi ta opp ti tips og du kan bruke på og før jobbintervjuet. Rådene er ment som en veiledning og er strukturert som forbredende (ting du kan gjøre før jobbintervjuet) og ting du burde gjøre under selve jobbintervjuet.

Artikkelen fokuserer mer på litt høyere stillinger enn en jobb i kassa på bensinstasjonen, men rådene her fungerer for arbeidssøkere som ønsker seg en slik stilling også.

Forbredelser til et Jobbintervju

 1. Lær om bedriften du ønsker å jobbe for

Før du går til et jobbintervju, bør du allerede vite noe om bedriften du ønsker å jobbe for. Det er svært uheldig å stille intervjueren om, det som for han er, selvfølgeligheter, siden det viser at du ikke har gjort «hjemmeleksa» di skikkelig.

Firmaets historie, virke og visjon er viktig å vite noe om, slik at du ikke fremstår som totalt uinteressert.

 1. Tren og tenk gjennom mulige spørsmål du kan få

Ved å trene og tenke gjennom potensielle spørsmål som vil komme opp i intervjuet, står du bedre rustet til å svare. Blant annet kan det være lurt å ha gode og innsiktsfulle svar på spørsmål som:

 • Hva er dine positive og negative sider?
 • Hva kan du tilføre bedriften, og hvordan vil du gjøre det?

Grunnen til at du vil ha gode svar på disse spørsmålene, er fordi du vil sitte ovenfor en person som skal investere i deg. Hvis du ikke kan nevne hvilke positive sider du har, hvordan skal arbeidsgiveren da kunne komme til beslutningen om å ansette deg?

Likeledes er det viktig å nevne negative sider, fordi det signaliserer at du vet hva du er svak på, og dermed takler konstruktiv kritikk og coaching fra lederen din. Ved å mumle på dette spørsmålet, eller gi et «korrekt svar» som: «Jeg er utålmodig og arbeidsnarkoman», vil du bare signalsiere at du ikke eier selvinnsikt og er lite åpen for å bli ledet i positiv retning.

Hva man kan tilføre bedriften, og hvordan det skal gjøres er viktig for firmaet som skal ansette deg. De skal tross alt betale for tiden du er på jobb, og følgelig vil de vite hva de får for pengene sine. Positive ting som å bidra til forbedret arbeidsmiljø, ved feks å engasjere seg i bedriftsidrettslaget er sjelden én uting.

 1. Kjøp nye klær og fiks på fasaden din

Folk flest føler seg mye bedre når de går i splitter nye klær og har fikset på fasaden sin. En hårklipp og noe godluktende parfyme er heller ikke til å kimse av, men ikke overdriv – du skal ikke på byen, hehe :D

 1. Visualiser og tenk at du får jobben

Ja, dette høres ut som et råd dratt rett ut fra ei bok om selvutvikling, men det er én grunn til at det står i disse bøkene, og det er fordi rådet klinger sant for mange.

Poenget med å visualisere før jobbintervjuet er å bygge opp selvtillit. En person med mye selvtillit utstråler selvsagt det, og er dermed lettere å satse på for en knipen & kreven arbeidsgiver.

Råd du kan bruke i jobbintervjuet

 1. Gjør et solid førsteinntrykk på arbeidsgiveren

Førsteinntrykket du gir en potensiell arbeidsgiver er ekstremt viktig, fordi mange stillinger krever at du omgås nye mennesker. Følgelig vil arbeidsgiveren din at du skal gi disse menneskene et godt førsteinntrykk av degselv, siden du representerer bedrfiten.

Dra frem lanken og gi ham et solid håndtrykk og presenter deg skikkelig. Det gjør alltid susen, og er egentlig en selvfølgelighet.

Hvis du blir tilbudt kaffé, te eller noe annet å drikke, så svar for all del ja. Arbeidsgiveren tilbyr deg dette for å være inkluderende, og da er det lurt å vise seg som åpen og sosial. Videre viser du at du er en «ja-person», og klar for å ha en hyggelig samtale med vedkommende.

Husk at morsomme, positive og trivelige folk er artigere å jobbe sammen med enn grå og kjedelige. Hvis du er en artig person, så ligger det ingenting i veien for å være litt morsom i jobbintervjuet. Dog bør du ikke forsøke deg på morsomheter, dersom vitsene dine ofte avsluttes med en bunt spørrende tilhørere og pinlig stillhet :D

 1. Bruk «kunstpause» før du svarer på spørsmål

Av ren høflighet burde du vente to-tre sekunder før du svarer på spørsmål. Da ser svaret mindre innøvd ut, og du gir arbeidsgiveren signaler om at du er i stand til å tenke.

Å fyre løs med innøvde svar er lite formålstjenelig, og fremstår som uhøflig for mange..

 1. Speil kroppsspråket til intervjueren

De fleste som har lest grunnlegende emner i kroppsspråk, vet allerede at mennesker som trives sammen ofte speiler kroppsspråket til hverandre. Denne prosessen skjer helt ubevisst, men vi plukker den likevel opp og føler oss komfortable med mennesker som speiler oss.

Vi snakker selvsagt ikke om å herme her, hehe :D. Men det er lurt å sitte i samme positur og ta en slurk av koppen når vedkommende gjør det. Hovedpoenget er at du bruker både kroppsspråk såvel som toneleie til å underbygge at du trives i situasjonen.

 1. Vis initiativ og engasjement

Personer med initiativ er ettertraktet på arbeidsmarkedet, fordi de ikke trenger å bli kommandert rundt og «mikroledet». Initiativ og engasjement kan du kommunisere ved å vise til punkter på CVen din, eller rett og slett bare fortelle om episoder der du har tatt initiativ.

En annen måte du kan kommunisere engasjement på, er ved å vise til aktiv deltakelse i frivillige og/eller veledige organisasjoner. (Kanskje musikkorpset datteren din er med i, eller idrettslaget der sønnen din deltar).

 1. Spør og grav om relevante ting

Ved å spørre viser du selvsagt initiativ, hvilket er en bra ting! Dessuten får du kartlagt bedriftskulturen og om stillingen faktisk er en jobb du vil ha.

Dette emnet er så viktig at jeg har dedikert en egen artikkel til formålet. Hvis du er interessert, kan du lese om essensielle og viktige spørsmål du burde stille i et jobbintervju.

 1. Ikke skryt av andre jobbtilbud

Ved å snakke om alle jobbtilbudene du allerede har fått, fremstår du som kresen, sær og kanskje litt selvhøytidelig. Det er greit nok at du skal selge deg selv i et jobbintervju, men de fleste ledere ser tvers igjennom denne tilnærmingen.

Det de fleste gode lederne er opptatt av er hva du kan tilby dem, ikke hva andre har tilbudt deg.

Avgjørelsen om hvorvidt du har de kvalitetene bedriften ønsker seg, er det lederen som avgjør. La arbeidsgiveren komme til denne konklusjonen på egenhånd.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap