Lær om de fire kundetypene og selg mer

Vi skal ta for oss noen kundegrupper. Dog fokuserer vi ikke så mye på psykologien bak et kjøp, men fire stereotyper. Primært er det fire kundetyper som daddler rundt i verden. La oss liste dem opp, og så si litt om hver enkelt gruppe etterpå.

  1. Vindushoppere
  2. Tilbudsjegerne / Bargain Hunters
  3. Shopoholikere
  4. Samlere

Hvis du er en god selger, sitter du nok og nikker ja med hodet nå, for dette er en logisk generalisering av kundegrupper på internett (og i den virkelige verden).

Vindushopperne

Vindushopper

Denne gruppen kommer ikke for å kjøpe noe. De bare kjeder seg, og i mangel på noe bedre å gjøre, sitter de og stirrer tomt inn i dataskjermen, mens de ruller seg mellom tusenvis av produkter bare for å se.

Vindushopperne kjøper i noen tilfeller, men det er ekstremt sjelden, for de har stort sett brukt opp alle pengene sine allerede. Shopoholikere degraderes ofte til vindushoppere etter de har sprengt alt av kredittgrenser. Dog er ikke det en generell regel, for det finnes også vindushoppere som er det av natur.

Men la oss ta turen over til en litt mer triviell type, tilbudsjegeren. Man blir jo deprimert bare av å se på vindushopperen, stakkars.

Tilbudsjegerne / Bargain Hunters

Bargain Hunter

Dette er en tilbudsjeger, en skikkelig predator. Og det er vel liten tvil om hva denne karen er opptatt av – priser! Han regner ut alt, før han bestemmer seg. Pris, frakt og ekspedisjonskostnader. De verste bargain hunterne regner til og med ut hva det vil koste dem i bensin å hente pakken på Posten, og hva de taper i arbeidsfortjeneste for tiden de bruker på det.

Man kan få solgt til dem. Men da gjelder det å være unik! I alle fall hvis du ønsker å tjene noe penger på salget, og ikke ribbe av profitten som fettet på ei juleskinke. Selger du en kjøkkenmiksere, så kan du for eksempel hefte ved bestemors hemmelige kakeoppskrifter – selvfølgelig helt gratis. :)

Shopoholikerne

Shopoholiker med kredittkort

Si hallo til Herr Kjøpe. Denne karen gjør deg i godt humør og fyller kassa med grunker. Han er en produktstøvsuger av dimensjoner og handler alltid på impuls – han har null impulskontroll!

Det er lett å selge til shopoholikerene, fordi de ikke vurderer ting noe særlig. Som oftest sammenlikner ikke priser engang. Hovedmotivasjonen bak et kjøp er som oftest gleden over selve kjøpet, å få produktet, pakke det opp og kjenne lukten av det. De går fort lei, kaster varen inn i et kott og slenger seg ned foran PCen for å finne noe nytt som fyrer opp gleden igjen.

Samlere

Myntsamler som finner en mynt

Ovenfor ser vi en myntsamler som har funnet et etterlengtet objekt til samlingen sin. Samling er noe av de fleste av oss kjenner til. Folk samler på plater, biler, bruskorker og så videre. Se for eksempel på denne artige karen, han er en kalkulatorsamler!

Denne mannen vet hva han vil ha, hvor mye det er verdt og alt av produktspesifikasjoner. Hvis du skal selge til samlere, bør du være en samler selv. Samlerkretser er ofte små, og mange av dem kjenner hverandre. Hvis du prøver å ta overpris for ting, vil du bli upopulær og boikottet.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap