Auksjonstekst som selger

Auksjonstjenester som QXL og GiBud tiltrekker seg impulskjøpere. Nettauksjonenes sterke side er at dersom en person har bydd, så har han eller hun allerede forpliktet seg til å kjøpe varen eller tjenesten vedkommende har bydd på. Følgelig er det viktig å få dem til å plassere et bud, og det er det vi skal se på her.

Nettauksjonens komponenter

Vi har tidligere sett på hvordan vi bruker tittelen til auksjonen for å få mange kjøpere til auksjonen, ved å fylle overskriften med {nøkkelord og søkefraser} for å søkemotoroptimalisere den. Det vi skal se på nå, er hvordan vi produserer auksjonsannonser som konverterer.

Vi kan si at en auksjonstekst bør bestå av følgende komponenter:

 1. Overskrift
 2. Firma- eller Selgerinformasjon
 3. Produktbeskrivelse / Salgstekst
 4. Avslutning

Vi går nå igjennom disse fire komponentene i tur og orden, og forteller hvorfor de er så viktig.

Nettauksjonens overskrift

I dette tilfellet mener vi overskriften som er i auksjonsteksten. Altså den første teksten de ser når de blar seg ned til din auksjon. Se bildet under, i rød tekst ser du overskriften.

QXL med HTML og CSS

I eksempelet på bildet ovenfor har vi forøvrig benyttet HTML og CSS i auksjonen, og det burde du også gjøre. For å fenge med overskriften, kan det være lurt å skrive en god overskrift, slik at den besøkende blir pirret nok til å fortsette å lese.

Firma- eller selgerinformasjon

På bildet ovenfor, ser du en fisk under overskriften. I tillegg ser du en tekst som forteller kort om selgeren. Grunnen til at man ønsker å ha logo i alle auksjonene har to spesielt viktige grunner.

 1. Tidligere kunder kjenner deg igjen
 2. Du gjør merkenavnet ditt kjent

Videre har du muligheten til å gi din auksjon autoritet ovenfor dine konkurrenter ved å fortelle;

 1. Hvor lenge bedriften din har vært i bransjen
 2. Hva foretaket prioriterer med hensyn til produkter
  • Kvalitet
  • Pris
 3. Hva bedriften prioriterer med hensyn til kundene
  • God kundeservice
  • Rask levering

Etter du har presentert firmaet ditt på en måte som appellerer til en potensiell kunde, kan du gå igang med varebeskrivelsen din. Dog er det dumt å gå direkte til produktspesifikasjoner, fordi noen produkter må overbevise en potensiell kjøper.

Produktbeskrivelse / Salgstekst

Vi har tidligere skrevet om salgspsykologi og kundens mentale tilstand. Dette bør du lese og forstå, slik at du kan identifisere produktets identitet i forhold til kundens behov. På noen produkter, kan en historie fungere alldeles utmerket, fordi man omgår hjernens kritiske sans ved å bruke den. Følgelig føler ikke en leser at han blir solgt til, men at han faktisk er personen i historien.

Selverfrart bruk av historiemetoden

For å forklare hvor effektiv historiemetoden er, vil jeg komme med et selverfart eksempel. Jeg solgte utstyr for å ta sikkerhetskopi av filene på PCen. I annonsen min hadde jeg alle de tekniske spesifikasjonene (ei skikkelig smørbrødliste). Videre hadde annonsen en kort og konsis beskrivelse av hva produktet kunne gjøre for en kjøper. Prisen var dessuten ganske god, men etter å ha ligget ute i fjorten dager, hadde jeg kun fått solgt én av tjue enheter(!)

Da bestemte jeg meg for å skrive om hele annonsen og binde det hele opp i en historie. Nedenfor ser du den deler av teksten jeg brukte i annonsen. Hvert eneste ord er grundig vurdert og plassert, fordi jeg ville oppnå et impulssalg. Under hvert avsnitt er det rød tekst hvor jeg forklarer formålet med avsnittet ovenfor.

Jeg anbefaler at du ikke leser den røde teksten ved første gjennomlesning. Les heller uten, og kjenn på følelsene dine mens du leser den. Kanskje den virker på deg også.

Jeg mistet absolutt alt jeg hadde…

Ovenfor ser du overskriften. Hvis det er noe vi mennesker elsker, så er det tragedier. Denne overskriften vekker nysgjerrigheten i leseren, og han dras subbende videre i teksten, uten helt å vite hva som foregår, hehe.

Én dag, for en stund siden, skulle jeg finne frem noen jobbrelaterte dokumenter jeg hadde på PCen. Til min store fortvilelse fikk jeg beskjed om at en sektor på harddisken var skadet, og at Windows ikke kunne lese filene. Som du sikkert forstår, ble jeg mildt sagt fortvilet… Dokumentene var viktige, og dårlig på rutiner som jeg er, hadde jeg ikke tatt sikkerhetskopi av dem heller.

Jeg vil at leseren skal relatere til meg. De fleste av oss er ikke flinke til å ha gode rutiner for sikkerhetskopi. Dessuten er det ikke særlig morsomt når uhellet er ute, og det er jobbdokumenter det er snakk om. Her får man medfølelse.

Jeg ringte en kamerat av meg som er flink med data, og han kom til meg for å se om han kunne gjøre noe med saken. Etter noen timer med forsøk gav vi opp, dataene stod ikke til å berge, og jeg var nødt til å gjøre alt på nytt…

Ok, så jeg ringer en kamerat som er flink med data. Ubevisst tenker selvsagt vedkommende at kameraten min kommer til å klare å fikse problemet etter han har lest setningen; jeg ringte en kamerat av meg som er flink med data. Slik går det, som vi ser, imidlertid ikke. Dokumentene står ikke til å redde. Formålet er at leseren skal få mer sympati og tenke over sine egne dårlige rutiner – litt skremselspropaganda, med andre ord.

Etter den gangen bestemte jeg meg for at det var første og siste gangen det skjedde meg. Derfor gikk jeg til anskaffelse av denne IDE / SATA til USB overgangen, som enkelt og greit kan kobles til små laptop harddisker og de større interne IDE- og SATA-harddiskene.

Her kommer produktets allsindighet til uttrykk. Produktet er imidlertid ikke noen løsning på mitt problem, men problemet til leseren, nemlig at han ikke har gode rutiner på å ta sikkerhetskopier, hehehe.

Med denne fantastiske saken kan du bruke en intern laptop- eller stasjonær harddisk til å ta backup av dine viktige filer, lett som en lek! Plugg denne saken i USB-inngangen på din datamaskin, koble den til ønsket harddisk og du sikrer filene dine på 1 – 2 – 3.

Siden produktet er myntet på folk som har dårlig greie på data, så understrekes det hvor utrolig lett det er å bruke. Vi fjerner altså all tvil om at dette blir en komplisert affære.

Skulle det skje noe med din stasjonære eller bærbare datamaskin, kan du ved hjelp av denne, koble harddisken til en annen data og sikre filene dine umiddelbart ved å overføre dem direkte!

Her introduseres enda en funksjonalitet ved produktet. Merk deg at de tyngre, tekniske spesifikasjoner er totalt fraværende!

For å si det mildt: Denne auksjonen dominerte og enhetene føyk unna som varmt hvetebrød! Men tilbake til salgstekst på generelt grunnlag igjen.

Elementer en salgstekst bør fokusere på

De fleste mennesker kjøper ikke spesifikasjoner, men funksjoner. Med det mener jeg at folk ikke kjøper ting pga spesifikasjonene på dem, men pga tingene de gjør. Hvis jeg skulle selge en mp3-spiller, ville jeg først og fremst fokusert på ting som;

 • Det er lekende lett å overføre musikk til den
 • Musikken blir mikset sammen, slik at du slipper å skippe
 • Du er lett å lage egne spillelister
 • Mye lagringsplass der du kan ha din favorittmusikk

Fremfor hvor mange gigabyte lagringsplass den har. Det må selvfølgelig være med i auksjonsteksten, men det bør ikke være det absolutte hovedfokuset. I alle fall ikke hvis du henvender deg til nybegynnere som muligens vil betale noen ekstra kroner for produktet ditt.

Du tenker kanskje – Nei, det stemmer ikke. Jeg bryr meg om hvor mange GB det er på en mp3-spiller. Men det er det faktisk ganske mange som ikke gjør. De kjøper enten liten, medium eller stor ipod.

Det er altså viktig at du understreker produktets funksjonalitet, og hva det kan gjøre for kjøperen. Vi mennesker tenker jo som oftest: What is in it for me?, når vi kjøper ting.

Dermed kan en si at en godt skrevet auksjonannonse først poengterer funksjonalitet, for så å vise frem spesifikasjoner til slutt.

Flotte, store produktbilder i auksjonen

Et bilde sier mer enn tusen ord, sier de jo. Dette er også sant for auksjonsbeskrivelser. Ved å benytte bildeopplastning og HTML og CSS i auksjonsteksten, har du muligheten til å sette inn store flotte bilder blant annonseteksten din. Dette forbedrer konverteringsraten betraktlig.

Det er meget formålstjenelig å vannmerke bildene med domenet til nettbutikken din, slik vi har omtalt i selg mer og smartere på QXL, så det bør du også ha på minnet.

Vitnesbyrd fra tidligere kunder

Når du har beskrevet produktet og vist den potensielle kjøperen flotte bilder, funksjonalitet og virkelig overbevist ham om at produktet er verdt å satse på, kan du bruke vitnesbyrd fra tidligere kunder for å eliminere siste rest av tvil.

Kundeanbefalninger får du fra tidligere kunder via karakterene og på mail. Derfor er det viktig at du er flink til å gi gode karakterer og ha førsteklasses kundeoppfølging under salgsgangen. En god måte er å bruke bilder av gode karakterer eller positive eposter som er relevante til produktet du selger.

Ved å bruke et bilde som du stapper inn i auksjonsannonsen, unngår du at den potensielle kunden blar seg vekk fra auksjonen og inn i karakterboken din. Da fjernes nemlig fokuset til vedkommende fra produktet og til karakterboken. Det vil du ikke, fordi det hemmer et impulskjøp.

Avslutning på Auksjonen

Dette er svært viktig. Hvis personen har lest helt ned hit, så er vedkommende utvilsomt svært interessert i det du tilbyr. Nå skal du få vedkommende til å handle – du vil at han skal klikke på bud- eller kjøp nå-knappen.

Også her finnes det et psykologisk triks. Vi mennesker er alltid mer redd for hva vi kan miste, enn hva vi kan få. Dette er grunnen til at store kjeder som ekspert og elkjøp alltid bruker utsagn som:

 • Kun et begrenset antall
 • Tilbudet gjelder så langt lageret rekker
 • Kun én per kunde

og så videre. Du vil gi kunden en følelse av at det haster, og at han må handle nå. Hvis du driver en fastprisauksjon, der du har lagt ut ti enheter for salg, vil du feks kunne bruke noe i denne duren;

Varene selges også via vår nettbutikk, og vi får ikke inn nye på over to måneder. Denne auksjonen blir avsluttet så fort vi er utsolgt, så klikk Kjøp Nå, dersom du ønsker å sikre deg dette utrolige tilbudet.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap