Historier som markedsføringsvåpen

Bruk historier i markedsføringen av selskapet ditt. Å underbygge deg selv, foretaket ditt eller produktene dine med en god historie vil utvilsomt gjøre underverker. For å illustrere hvilket kraftig markedsføringsvåpen en god historie er, begynner vi med en historie :)

For noen år siden var jeg i en julemiddag holdt av bedriften jeg jobbet i. Produksjonssjefen hadde budsjett- og resultattallenne spredd utover overheaden og forklarte engasjert hvor bra det siste året hadde vært for bedriften.

I festlokalet satt det i overkant av femti uinteresserte fabrikkarbeidere med flakkende blikk. Neseborene deres vibrerte undersøkende etter julematen som enda ikke var ankommet. Til venstre for meg satt Ole. Han sorterte biter fra én istykkerreven serviett etter størrelsen på bitene – antagelig vis for å unngå å kjede seg ihjel.

Snill som jeg er, ga jeg produksjonssjefen min fulle oppmerksomhet, og vi hadde vel øyenkontakt under cirka 90% av presentasjonen hans. Dog var oppmerksomheten jeg ga ham kun overfladisk, for innvendig lurte jeg på hva han tenkte om interessen i lokalet. Jeg antok til og med at min tilsynelatende interesse virket beroligende på ham.

Gode Historier Kommuniserer Mye

Vi mennesker omgir oss med historier hele dagen – i tvserier, filmer, teaterforestillinger og vår dialog med andre. Siden tidenes morgen har vi brukt historier for å kommunisere med hverandre.

I går så jeg én flokk med mammuter, og de var på vei hitover, sa huleboermannen til naboen sin.

Man kan faktisk driste seg til å påstå at hjernene våre er programmert til å plukke opp historier. For det er historier som griper interessen vår og gjør at vi blir oppmerksomme. Alt før én historie er ofte bare jabb og værpreik.

Legg merke til hvordan du fatter interesse og blir nysgjerrig med en gang du får snusen i at det kommer en historie. Ofte skjer innledes den med:

  • Vet du hva han gjorde eller?
  • På vei til jobben i dag så …
  • Fy fela, i helga så …

Se bare på de største norske avisene, og hvordan de trykker mer og mer kjendisnyheter – som jo er kjendishistorier. Avisene så faktisk så stort inntjeningspotensiale i å bli tabloide, at ukebladet «Se og Hør» måtte nødt til å utgi bladet to ganger i uken, for å forsvare markedsposisjonen sin.

Historier Selger

Historiemetoden økte salget mitt dramatisk, slik du leste i artikkelen «{auksjonstekst som selger}». Det er heller ikke uten grunn at de fleste største firmaer ofte forteller en historie i reklamefilmene sine. Se bare på denne trivielle korte reklamefilmen fra Statoil.

Grunnen til at reklamefilmer maskert som historier fanger oss, er fordi de gjør inntrykk på oss. Målet med reklame er jo å plante et frø i underbevisstheten din, slik at du assosierer foretaket eller et produkt med noe positivt.

De som sier at reklame ikke har påvirkningskraft på dem, vet rett og slett ikke hva de snakker om. Vi vet hvem Statoil er, vi vet hvordan logoen deres ser ut, fordi de har bygget et solid merkenavn ved å eksponere seg og lagre positive assosiasjoner til det de driver med.

På lik linje merker vi hvordan vi mye heller velger Wienerpølser fra Gilde fremfor FirstPrice. For de fleste av oss, slår det ikke igjennom at reklamefilmene koster mye å utvikle, og enda mer å vise i beste sendetid. Det er jo faktisk forbrukeren som betaler markedsføringsbudsjettene til disse bedriftene, og det gjør vi gjennom høyere priser.

Men tilbake til dette med historier. Med en historie kan du gå forbi reklamefilteret i hjernen. Ved å vekke titteren eller leserens nysgjerrighet, og fenge vedkommende, har du mulighet til å påvirke sinnstilstanden til en potensiell kjøper, for alt henger sammen med {salgspsykologi kjøperens mentale tilstand}.

Hva inneholder en God Historie?

Igjen kan man lære av de beste, de som allerede har plassen på norske tv-skjermer. Én god historie kan inneholde

  1. Sympatisk(e) hovedperson(er)
  2. Et problem hovedpersonen(e) må løse
  3. Løsning med en sublim, moralsk beskjed

Hvis du oppfyller disse tre kriteriene, skal det mye til for å ikke lykkes. Problemet i historien kan være andre mindre sympatiske personer. Hovedsaken er at det oppstår en problem, og en dirrende slutt. Historien bør også inneholde endel metaforer, slik at folk tolker det slik de ønsker å tolke det. Dessuten kan det være greit å forfekte ting alle vet, for da føler folk at de forstår, og kan relatere til historien din. På den måten oppnår du kontakt med vedkommende, og du (les: firmaet eller produktet ditt) fremstår som korrekt for vedkommende.

Det er likevel lov til å være kreativ, men å være konsistent er ekstremt viktig. Driver du ballongfirma, så bør logoen, fargene og innholdet på nettstedet ditt formidle fest og moro, ikke kjedelig businesspreik.

Fikk forøvrig en god idé til reklamefilm for en ballongbedrift. Slik går manus:

Vi kommer mot et ensomt lite hus langt ute på landet.

Inne i huset sitter en trist, eldre og stakkarslig mann i stolen og får kjeft av kona. Man hører ikke kjeftingen, kun slow motion film som fader med flere scener hvor kona kjefter på ham. Det signaliserer at dette har vært gjennomgående under alle år i ekteskapet deres.

Kona dør, og mannen sitter i begravelsen. Han gråter ikke, men ser fortsatt like trist ut.

Igjen kommer vi til huset, og opp fra det, kommer en haug med heliumballonger svevende, akkompagnert av en kort, kjapp og lettet gledeslatter.

– Ballonger for alle anledninger!

Denne er kanskje litt for sjokkerende, men den spiller på noe mange kan relatere til, masete koner, hehehe :D Dog kan dette være en stor risiko å ta, fordi det antageligvis er kvinner som handler inn ballonger, når det skal trummes opp til fest. Det er jo ikke like sikkert at den sympatiske eldre mannen er like sympatisk for dem, hehehe :XD

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap