Reklame er kostnadseffektivt på nettet

Internett-markedsføring

I skrivende stund røyner finanskrisen over oss som verst, og de fleste bedrifter vil måtte kutte dypt og hardt i markedsføringsbudsjettene sine fremover. Dette vil føre til at de ser seg etter nye kanaler der de kan få mer igjen for annonsebudsjettene sine, og samtidig nå ut til de mest verdifulle øyeballene – de som legger igjen penger hos dem. Vi illustrerer dette ved å eksemplifisere litt.

De eter seg fete og gir deg hvete

Vi tenker oss et foretak med 5 ansatte. Firmaet driver en butikk med salgslokaler i utkanten av byen, videre har de akkurat investert i en nettbutikk. Nettbutikken deres er operativ, men den har få kunder. Også verdt å nevne er at bedriften har et rimelig stramt annonseringsbudsjett.

Det har seg slik at foretaket, som selger hifi-utstyr, ønsker å promotere en ny serie med forsterkere. Som en del av denne promoteringen, ønsker de også å annonsere for nettbutikken sin på internett. Dette gjennomfører de, ved at en av de markedsføringsansvarlige i bedriften bruker nettet og finner en rekke relevante nettsteder, der de ønsker å plassere sine fem kjøpte bannerannonser.

IKKE trykk her

Vedkommende henter inn tilbud fra ti relevante nettsider, og annonseprisen strekker seg fra 500 til 5000 kroner i uken, alt etter hvor traffikerte nettstedene er. Videre krever samtlige tilbydere at hifi-forretningen binder seg, og forskutterer, for minst fire uker. Den ansvarlige har i forbindelse med anbudsrunden fått oppgitt endel data (trafikk, sidenes målgruppe og så videre), og disse må selvfølgelig kontrolleres, slik at bedriften ikke kjøper katta i sekken.

Kostnadene innebefatter nå bannerproduksjon, arbeidstid i forbindelse med analyse og innhenting av anbud, i tillegg kommer annonseprisene på nettstedet.

Vi kan også konkludere med at worst case scenario er at reklameringen ikke leder til et eneste salg. Hele annonseinvesteringen er dermed bortkastet.

Dette eksemplet illustrerer en dyr måte å annonsere på. Mange bedrifter bruker denne fremgangsmåten, og det koster dem både unødvendig mye tid og penger. Den gode nyheten, er at det finnes et alternativ, men før vi røper det, oppfordres du til å følge denne anvisningen:

Spør deg selv om følgende (ikke se bort fra spørsmålet nedenfor idet du spør deg selv):

Hva står på bannerannonsen øverst til høyre for denne teksten?

Hvis du har svart nå, så kan du se. Hadde du riktig? Hvis ikke, så har det ingenting med at du er uoppmerksom å gjøre. Du lider av nettsykdommen banner blindness. Vi nettsurfere har blitt så vant til bannerannonser at vi ikke engang legger merke til dem lenger, fordi underbevisstheten vår filtrerer dem vekk fra fokuset vårt automatisk.

Hvis du klarte å huske det, så må undertegnede ærkjenne at han er mektig imponert. Du har grunn til å være stolt av deg selv, for dette er det ikke mange som klarer. Dog bør du være bekymret på det personlige plan, for du er svært var for annonser, kanskje til og med lettpåvirkelig.

Nå får du en ny anvisning (ikke se bort fra spørsmålet før du har svart):

Lenger oppe i denne teksten sto det noe med blå skrift. Kan du erindre hva som sto der?

Husket du det? Kanskje du til og med ikke klarte å la vær å trykke? Haha! :D

Dette er fordi vi plasserte jukselinken midt i synsfeltet ditt, i tillegg appellerte vi til nysgjerrigheten din. Trikset med omvendt psykologi, er forøvrig utdypet nærmere i denne artikkelen, som beskriver flere måter å skrive gode overskrifter på.

Videre holdt vi det velkjente mottoet til REMA1000 – Det enkleste er ofte det beste!

Slik annonserer du på internett

Gjennom {PPC}, et akronym for Pay Per Click, som betyr «Betal Per Klikk» eller «klikkekostnad» på norsk.

Det finnes flere tilbydere av PPC-programmer, og spesielt viktig er Google AdWords, Yahoo! Sponsored Search og Microsoft Advertising Live Search på MSN. I Norge er nok førstnevnte det beste alternativet, men de to andre kan også være gode kandidater.

sponsede lenker

Kort forklart så handler PPC om å kjøpe {nøkkelord og søkefraser} fra annonseprogramleverandørene (og {affiliate}-programleverandører). Selger du Onkyo forsterkere, bør du kjøpe frasen Onkyo forsterker og variasjoner av denne. På den måten dukker din annonse opp øverst i søkemotoren (i et eget felt), når folk søker på de frasene du har kjøpt. Dermed får du ekstremt målrettet eksponering.

Det stopper imidlertid ikke der. Ved å bruke slike PPC-programmer, vil annonsene dine også bli vist på nettsider som skriver om relevante emner med hensyn til dine annonsekampanjer!

Det beste av alt er enda ikke avslørt, nemlig at man kun betaler for de som klikker på annonsen. Følgelig blir det opp til landingssiden å konvertere klikkeren til salg og kroner i firmakassa :D

De nevnte annonseringsnettverkene har ekstremt store kunnskapsdatabaser, så de tilbyr alt av nødvendig informasjon om bruk på sine sider. Likevel finnes det strategier du kan ta i bruk, og de kan du lese om her på nettbladet.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap