Webdesigneren Mia Holte

Webdesign

Mange unge drømmer om å bli webdesigner, men dessverre er det ikke mange som kommer mellom nåløyet og skaper seg en gesjeft det går ann å leve av. Undertegnede har imidlertid vært så heldig å få snakke med ei som har lykkes som webdesigner. Hun har etablert eget foretak, sikret seg de viktige kontaktene og arbeider nå med webdesign på heltid.

Vi snakker om Mia Holte – Mia tilbyr Webdesign fra Holte Design, og her er hennes inspirerende historie

Kort om Webdesigneren Mia Holte

Mia er født i 81 på det glade sørlandet, oppvokst i Kragerø og bor i Skien. Videre er hun barneløs og forlovet med Anette ;D

Mia Holtes Positive og Negative sider

Henrik: Det er sikkert mange som går rundt og vurderer å starte for seg selv, men likevel ikke tør å satse, fordi de er usikre på om de vil takle det. For å bevise at du ikke er et overmenneske, vil jeg gjerne at du beskriver tre positive og tre negative sider med deg selv.
Mia: La oss begynne med de negative! :D
 1. Jeg er fryktelig redd for å gjøre feil på noen områder, og det er jo bare dumt. For jeg gjør ingenting av at andre gjør feil. Det er jo tross alt menneskelig!
 2. Jeg blir fort ukonsentrert! Det er ikke bestandig like lett i min jobb!
 3. Jeg er ingen forretningskvinne! Jeg føler faktisk at jeg har noe å gjøre innen webdesign, men noen ganger skulle jeg ønske at jeg brant like mye for forretningsdelen av frilanstilværelsen. Men det har vel alltid vært en kunstners last, har det ikke?
Men der har jeg lyst til å skyte inn et sitat jeg ikke aner hvor kommer fra, men som jeg syns beskriver mine verdier godt: «En kyniker vet bestandig prisen på et produkt men aldri verdien av den.». Jeg er ingen kyniker med andre ord!

Digresjon: Dette er én digresjon til det Mia nevner i punkt tre. Hun snakker her om noe veldig essensielt, nemlig det å etablere seg fordi man er én tekniker. Dette er godt dekket i boken «The E-Myth», som anbefales på det sterkeste.

Henrik: Hehehe, det sitatet går rett inn i mitt «register». Men du, fortell om de positive sidene dine!
Mia:
 1. Kreativ – og denne egenskapen kommer (heldigvis) frem på mange måter. Webdesign er kun en av dem! Jeg antar det er terapi for meg å kunne uttykke meg kreativt, enten det er gjennom musikk, blogging/skriving, webdesign, fotografering eller andre uttrykksformer jeg måtte få i fremtiden. Det dreier seg ikke om å bli best med noen av dem, det dreier seg om å kommunisere.
 2. Kunnskapstørst – jeg elsker å lære nye ting, og det skaffer meg stadig nye hobbier.
 3. Rettferdig – jeg tror nok jeg som person tenker mye på at ting skal være rettferdig, for alle! Der har du vel sosialdemokraten i meg, hehe. :)

Mia blir introdusert for webdesign

Henrik: Hvordan, hvorfor og når begynte du med webdesign?
Mia: Jeg befinner meg i Nordland, midt i mørketida i full storm med orkanstyrke i vindtrekkene rett som det var. Det var lettvint å holde seg innendørs, og mye av pensumet jeg gikk gjennom i musikk var kjent for meg fordi jeg gikk musikklinja på videregående.
Kjæresten til en i klassen min mekka websider, og jeg ble introdusert for Dreamweaver og ble forklart prinsippene for å legge ut filer på nett. Dermed var det gjort. Men det skulle ta lang tid før jeg lært meg å kode.
En god venn av meg, Preben, lærte meg grunnprinsippene og etter et par uker med intensive koffeininntak publiserte jeg min første utgave av miaholte.com. Det var en statisk side full av eksempler på hvordan man ikke skal gjøre en nettside. Men jeg ble publisert i haugevis av gallerier og magasiner/blogger på nett og det ga blod på tann! Etter et halvt års tid fikk jeg muligheten til å ta noen frilansoppdrag, og dermed var jeg igang.

Mia forteller om webdesign-firmaet sitt

Henrik: Hva var ditt første betalte oppdrag, hvordan fikk du det og hva synes du om arbeidet ditt nå?
Mia: Det var faktisk en webdesigner i Finn som skaffet meg mine første oppdrag gjennom et lite firma på Vestlandet. Jeg fikk i oppdrag i gjøre webside for et firma som selger ballonger, ballongfest.no. Den er nok et eksempel på at jeg tenkte mer grafisk design enn webdesign. Jeg velger å tro det er en vanlig feil mange uerfarne gjør. Men jeg syns det ble et greit resultat til å være første forsøk?
Henrik: Så absolutt! Og hvordan ble det til at du startet webdesignerfirma?
Mia:

Det er klare fordeler med å være sin egen sjef.

Kun fordi det stod mellom å starte for meg selv eller å gå på sosialkontoret. Enkelt og greit. Jeg mistet tre jobber på ett år, og følte meg ganske hjelpesløs. Men om jeg fikk muligheten til å få fast jobb, så hadde jeg gjort det på dagen! Jeg liker struktur, stabilitet og fast lønn. Men jeg må jo innrømme det er klare fordeler med å være sin egen sjef.
Henrik: Ja, man må gi opp tryggheten til fordel for total kontroll. Men hvis man lykkes – slik du har gjort – så er det jo verdt det! Vil du fortelle litt om hvordan en typisk arbeidsdag ser ut for deg?
Mia: Vanligvis er jeg igang på hjemmekontoret mitt innen kl 09 om morgenen. Etter frokost setter jeg meg med kaffekoppen og bruker omtrent den første timen til å sjekke RSS-leseren, svare på mail, lese et par aviser, og en håndfull sosiale medier/nettsider mm. Noen ganger sjekker jeg også en del CSS gallerier og webmagasiner for å oppdatere meg om det siste innen webdesign. Av og til blogger jeg også. Alt dette ser jeg på som input/inspirasjon/gratis markedsføringstimen, og den er faktisk veldig viktig for meg.
Hvis det er mye småtteri som må gjøresi løpet av dagen setter jeg opp to-do lister. Det er nemlig mye gøyere å gjøre ferdig ting hvis man kan krysse de av på lista etterpå! Anbefales for de som mangler litt struktur! :)

Kommunikasjon tar en god del av arbeidsdagen!

Deretter jobber jeg på prosjektene mine frem til lunsj i 11-12 tiden. Er det i sommerhalvåret tar jeg gjerne lunsjen ute. Det gjelder å fylle på med den energien man kan finne! Man får det i hvert fall ikke foran skjermen!
Deretter jobber jeg videre på listen min frem til ca halv 4. Da er jeg rimelig lei av å sitte foran skjermen, og lager mat! Alt for ofte blir det til at jeg jobber et par timer på ettermiddagen/kvelden som jeg ikke har rukket tidligere på dagen. Her kommer dette med konsentrasjonsproblemer inn…
Dagene mine består stort sett i å jobbe i Photoshop, konvertere PSD filer til (X){HTML}, {CSS}, og implementere dette i Wordpress. Men både titt og ofte blir det en del samtaler via mail, chat og/eller telefon med oppdragsgivere. Kommunikasjon tar en god del av arbeidsdagen!
Henrik: Hva motiverer deg til å drive firmaet?

Det er gøy å ha jobben med å gjøre internett penere og mer brukervennlig!

Mia: Det kreative aspektet, og kun det! Nei forresten, det er ikke hele sannheten, for regninger må jo betales også! Men følelsen man får når man får en klapp på skuldra av oppdragsgiver og brukere av en webløsning er det som driver meg! Og like hyggelig er det å høre det av familie og venner!
Det er gøy å ha jobben med å gjøre internett penere og mer brukervennlig! Men om jeg får betalt regningene mine og har råd til en flaske rødvin og middag med vennene mine etterpå, så er jeg fornøyd!
Henrik: Hva er den største motivatorboosten du har opplevd hittil i din karriere og hva følte og gjorde du da?
Mia: Da jeg ble tilbudt jobb i Norges største designbyrå! Uten tvil! Nå takket jeg høflig nei, fordi jeg ikke hadde lyst til å bo i Oslo, men jeg tenkte at bedre enn dette blir det ikke!
Men om jeg får tilbud fra Opera Software tror jeg turen går til Oslo! Da klarer jeg neppe å si nei (og der var den søknaden levert, hehe).
I tillegg gjorde det godt å komme i bokform :D
Holte Design i boken «Frilans»Holte Design viet plass i boken «Frilans»
Henrik: Hvor er du karrieremessig om 5 år?
Mia: Ideelt sett jobber jeg med en eller annen bloggtjeneste, eller som webdesigner i et magasin eller avis. Jeg er veldig fascinert denne type webløsninger. Jeg brenner for typografi og webstandard og dermed vil det ikke være særlig aktuelt for meg å lage flashannonser i lokalavisa. Men jeg håper også jeg kan ha en «vanlig» deltidsjobb ved siden av, fordi den største kilden til inspirasjon for meg er å slippe å jobbe «døgnet rundt» med webdesign. Sånn er det vel med alle kreative yrker.
Drømmen er uansett å ha en fast jobb i et firma som verdsetter god webdesign!

De største inspirasjonskildene til Mia

Henrik: Hvilke inspirasjonskilder er de viktigste for dine webdesign?
Mia: Naturen er en stooor inspirasjonskilde. Det finnes ikke bedre design! Men før jeg skal igang med et nytt prosjekt går turen ofte innom Best Web Gallery, som er et enormt bra CSS-galleri.
I tillegg pleier jeg ofte å lage en ny spilleliste på Last FM. Ny og spennende musikk hjelper godt på inspirasjonen!
Henrik: Hvem er bransjeheltene dine?
Mia: I Norge er Magnus Jepson kanskje den største stjernen vi har blant WordPressdesignere per i dag! Han ser jeg opp til! Han begynner å bli godt kjent verden over gjennom firmaet Woo Themes som han driver sammen med et par andre fra Sør-Afrika. Dyktige folk!
Ole Martin Kristiansen er blitt omtalt som en av de aller beste webdesignere Norge har sett. Jeg vil også nevne Gjermund Rein Gustavsen.
Det er kort og godt mange dyktige webdesignere i Norge
En utlending må jeg nevne; Jason Santa Maria er konge på typografi! Han forguder jeg! ;D

Råd fra Mia til deg som vil starte med webdesign

Ta kontakt med de du ser opp til … Webdesignere er etter min erfaring veldig behjelpelige

 1. Dette er klisje, men vær forberedt på jobbe døgnet rundt, i hvert fall den første tiden! Men husk at den tiden du ikke jobber med webdesign er like viktig som arbeidstiden. Hent inspirasjon utenfra.
 2. Ikke vær redd for å studere og kopiere webdesignere du ser opp til (men gjør din egen greie)! Studer kodene til websider du syns er utført bra! Du blir aldri ferdig utlært, så vær forberedt på å være evig student.
 3. Og sist men ikke minst, om du ønsker å bli bedre, lære av andre, få deg oppdrag og knytte kontakter; ta kontakt med de du ser opp til. Webdesignere er etter min erfaring veldig behjelpelig med tips og triks, og skaffer deg gjerne jobber hvis de ser du har talent!

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap