Tjen penger på Videoproduksjon

Kan du noe spesielt – kokkekunst, møbelsnekring, interiør, rosemaling eller noe annet? Hva med å tjene penger på å selge DVD- eller digitale videofilmer av den praktiske gjennomføringen? Det er fullt mulig å drive videoproduksjon med et relativt lavt budsjett, og resultatet på videoprosjektet kan lett komme på profesjonelt nivå, pga dagens teknologi.

Tre grunner til å drive med videoproduksjon

Videoproduksjon
 1. Videomaterialet er unikt
  • Ingen konkurrenter
  • Best pris for deg
 2. Billig produksjonsutstyr
  • Videokamera
  • Digitalt kamera
  • PC
  • Programvare til videoredigering
 3. Billig distribusjon
  • Digitalt via eget {webhotell} på internett
  • Trykkede DVD-plater sendt i posten
  • Ved annonsering ved materialet

Planlegging av et Videoprosjekt

Det finnes flere måter å gjennomføre et videoprosjekt på. Denne listen over elementer vil forhåpentligvis gi inspirasjon så det monner – så ikke ta punktene som en oppskrift til sukess, men for hva de er – idéer.

Fra produksjon til salgbart videoprodukt

Veien fra produksjon til et salgbart videoprodukt er en relativt omfattende affære, og den innebærer mange forskjellige disipliner i forretningsverdenen. Derfor kan det, etter at du har bestemt deg for hvordan du vil gjøre det, være lurt å finne samarbeidspartnere som har kompetansen du trenger.

Videoproduksjon:
Filmopptak, videoredigering, fotografering og retusjering

I dag er videokameraer og digitale fotografiapparater allemannseie, og man trenger ikke å gå til profesjonelle bedrifter for å få til filmopptak og bilder som oser av kvalitet.

De fleste som har interesse for fotografering og video, har ofte har kompetanse innenfor videoredigering og retusjering også. Derfor er det fullt mulig å finne en god «alt-mulig-mann» til en relativt billig penge, eller som en prosjektpartner man deler fortjenesten med. Kanskje du til og med har en venn eller et familiemedlem som er hardbarket foto- eller videoentusiast?

Videoproduksjon:
Promovideo, Gratismateriale og Betalingsmateriale

Det er lurt å lage noen korte små promoteringsvideoer i tillegg til mer omfattende gratismateriale som man deler ut gratis på videosider som Youtube, Vimeo og MetaCafe … Man vil da få ekstremt god markedsføring, siden folk får prøve ut og ser kvaliteten på videoproduktet.

En annen mulighet er å distribuere absolutt alt materialet helt fritt. Da kan man bruke videonettstedene som er nevnt ovenfor, i tillegg til de store torrentnettverkene. Man vil da sikre seg enorm distribusjon, og følgelig komme i kontakt med mange mennesker som er ute etter akkurat det videoprosjektet handler om.

Én digresjon rundt gratismateriale: De av oss som følger fildelingsdetbatten, ser ofte at mennesker sier de vil prøve ut materialet før de kjøper det. Hvis de liker det de ser, så er de også villige til å betale for det.

Dette henger sammen med moralen til folk, og dette er gode kunder ditt lille filmselskap vil ha. Sørger man for å oppfordre folk til å kjøpe materialet, feks på DVD, så vil folk som synes du leverer godt materiale gjøre det. Man nyter dessuten godt av «jungeltelegrafen», dersom videoprosjektene er så gode at de «går viral».

Folk som ikke har råd til å betale for materialet, men likevel nyter godt av det, vil få et positivt forhold til din merkevare, fordi du selvsagt «brander» alt med egen logo og tilhørende webadresse. Disse menneskene vil etterhvert få råd til å betale, og gjett hvem de tenker på først?

Man kan også unnlate å selge videomateriale, men likevel tjene penger på reklame. Blant annet kan man søke om å bli «Youtube Partner». Da tjener man penger ved å populere både videoen og youtubesiden som viser den med Google AdSense-annonser.

Produksjon av DVD-plater

Fysiske DVD-plater for Videoproduksjon

Det er lurt å produsere skikkelige DVD-utgivelser av videoprosjektene, siden folk anser en fysisk vare som mer verdifull. En diger pakke med 5-6 DVD-plater i boks, omringet av plastfolie gjør skikkelig inntrykk, og dermed blir folk mer motivert til å betale mer for videoproduktet.

Produsere DVD-utgivelsene selv: Produksjon av DVD-utgivelser kan løses på forskjellige måter, og alt avhenger av økonomi og tid. Man kan produsere DVD-platene selv, og resultatet blir relativt bra med dagens tekniske nyvinninger. Med en billig DVD-brenner og DVD-plater av høy kvalitet, i tillegg til en skikkelig fargeprinter, kan man enkelt lage et autentisk produkt som folk velger å bruke penger på.

Bestille DVD-utgivelsene fra et lavkostland som Kina: En annen idé er å sende ferdigredigert råmateriale til et lavkostland som Kina, og få tilsendt det ferdige produktet fra dem. Frakt fra Kina går fort, og vekten på DVD-plater er lav, dermed vil det være ekstremt tidsbesparende å bestille derfra.

Visste du at frakt fra Hong Kong til Norge som oftest er billigere enn prisene Posten tar for frakt innlands? – Ja, det er utrolig, men tilfellet!

Veldig ofte vil du få tilsendt varer du bestiller fra Kina via Hong Kong, fordi kineserne vet at frakt er billigere derfra. Befrakning tar alt fra 4-5 til 10-18 dager avhengig av om du velger ekspress eller ikke.

Ett sted å begynne for å finne en leverandør fra et lavkostland, er Alibaba.com.

Salgskanaler for Videoproduktet

Først er det viktig å skille mellom produkt levert via post (fysiske DVD-plater) og digitalt overførte kopier. På den ene siden vet vi at folk setter fysiske gjenstander høyere enn digitale, mens på den andre siden finnes det folk som vil ha produktet med én eneste gang. Å kombinere både fysiske og digital levering er derfor ekstremt smart.

Man kan velge flere strategier, og her er tre av dem:

 1. Man selger fysiske og digitale kopier for samme pris og lar kunden velge.
 2. Man selger DVD-platene dyrere enn det digitale, fordi det fysiske produktet koster mer pga produksjon.
 3. Man selger det digitale produktet billigst, og lar de som kjøper det fysiske få tilgang til det digitale i tillegg. Da vil kundene få tilgang til videomaterialet med en gang, men likevel få tilfredstilt behovet for en ekte og fysisk vare.

Dersom man går for betalingsmaterialet, har man tilgang til en rekke kraftige salgsverktøy på internett. Nasjonalt har man for eksempel QXL, GiBud, Finn og Annonse.no bare for å nevne noen, og internasjonalt er nok ebay den beste markedsplassen.

Videre er det lurt å ha et eget nettsted der en kan distribuere (og selge) materialet digitalt såvel som «hardcopies», dvs: DVD-plater.

Anbefalte Ressurser om Internettsalg: Du finner en rekke gode artikler om salg i kategorien internettsalg» og mye om tekstproduksjon i «forfatterskolen».

Det kan også være en god idé å registrere seg, slik at du kan finne likesinnede i gründerforumet.

Det er også lurt å oppdatere seg på diverse betalingsmåter på internett.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap