Det Gylne Snitt

1,618

Du er kanskje kjent med det gylne snitt allerede? Til høyre ser du den matematiske representasjonen på det gylne snitt, eller som det heter på engelsk: The Golden Ratio. Det gylne snitt er et forholdstall.

Den matematiske konstanten er et fascinerende tema. Det kanskje ikke alle vet, er at vi omgir med oss den til daglig. Den dukker opp i natur, kunst, arkitektur, musikk – vi finner den til og med igjen i menneskets anatomi!

Hvis du er spesielt interessert, finner du en omfattende artikkel om det gylne snitt på Wikipedia.

Bruk av det gylne snitt

Det gylne snitt kan du bruke i mange sammenhenger. Bare for å gi deg noen få tips:

  • Grafiske elementer
  • Fotografier
  • Design på nettstedet
  • Deg i en videosnutt for Youtube

Ok, så du kan bruke det gylne snitt i mange sammenhenger, men hvorfor?

Det gylne snitt er behagelig for øyet

Grunnen til at mange kunstnere implementerer det gylne snitt i kunsten sin, finnes det mange eksempler og flere teorier på. Mens noen mener kunstnerene har gjort det bevisst, sverger andre til at det er gjort ubevisst, men av estetiske grunner.

For å se om du synes det gylne snitt er behagelig på øyet, gjør vi en test: Se på og vurder hvilket av de tre påfølgende bildene du liker best.

Widescreen 16:9
gylne snitt 160:99
kvadratisk 1:1 sentrert

Hvis du valgte det første bildet, så kan vi røpe at dette er basert på noe du ser hver dag – nemlig bredskjermsformatet (widescreen) på de nye TV'ene. Altså et forhold på 16:9 mellom lengde og høyde.

16/9 er tilnærmet lik 1,778 og dermed ikke det gylne snitt på en prikk, men likevel ganske nærme.

Dersom du valgte det andre bildet, så har du valgt et gyldent rektangel. Det vil si at forholdet mellom sidene er det gylne snitt. Videre er også den hypnotiske sirkelen plassert med sentrum i et høydelingspunkt. Hva det er, skal vi utdype nærmere senere i artikkelen.

Om du valgte det tredje bildet,altså et kvadrat (begge sidene er like) med sirkelen i sentrum av det, så bør du lukke dette vinduet og oppsøke en lege umiddelbar. Folk som velger denne figuren lider nemlig av overonani.

Kort forklaring av det gylne snitt

Ovenfor ble du informert om at det andre bildet var et gyldent rektangel med sentrum av sirkelen plassert i et høydelingspunkt. Et høydelingspunkt er der man deler et gyldent rektangel på høykant eller tvers. Slik:

gyldent rektangel med høydeling
bilde i bilde

Det vi ser ovenfor, er at høydelingsprosessen itereres, hvilket betyr repeteres. Ved å repetere høydelingen, får vi en fraktal. Et godt eksempel på en fraktal ser du, hvis du kobler videokameraet ditt til en TV og filmer TVen. Da får du et bilde av – et bilde av – et bilde av – … Slik du ser på bildet til høyre. Dette er en fraktal som skapes gjennom en iterasjonsprosess.

Men vekk fra de kompliserte ordene til en mer detaljert representasjon av bilde nummer to. Hvis vi merker av høydelingene og nummererer bildet på samme måte som illustrasjonen ovenfor, ser vi hvordan plasseringen sirkelens sentrum er valgt i overenstemmelse høydelingen av rektangelet.

sirkelens sentrum plassert ved høydeling

Verre er det ikke. Hvis vi ønsker å lage et gyldent rektangel eller finne ut hvordan vi høydeler, må vi regne litt. Det skal vi se på nå.

Slik regner du ut det gylne snitt

Det er flere måter å bestemme et gyldent rektangel på. Hvis du har valgt høyden på bildet eller objektet ditt, kan du finne lengden ved å

  • Multiplisere (gange) høyden med 1,618
  • Dividere (dele) høyden med 0,618
utregning av gyldent rektangel

Det betyr at hvis du har en høyde på 100 piksler, så blir lengden cirka 162 piksler. Rektangelet får altså størrelsen 162x100

Dersom du har bestemt lengden på objektet ditt, kan du finne høyden ved å

  • Multiplisere (gange) lengden med 0,618
  • Dividere (dele) lengden med 1,618
utregning av gylent rektangel

Vi ser igjen at størrelsen på det gyldne rektangelet blir 162x100 piksler.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap