Ta gode produktbilder med billig utstyr

Hvis du vil ta fine produktbilder, så er det en del forhåndsregler du kan ta for å forbedre resultatet betraktelig. For å få veldig gode bilder, kan det være kjekt å ha noe utstyr.

Utstyrsliste

 1. Fotoutstyr
  • Kamera (doh)
  • Kamerastativ
  • Fototelt
  • Belysning
 2. Retusjering
  • Adobe Photoshop
Fototelt og lamper

Fotoutstyret vi skal bruke er veldig billig. Fototeltet med duker kostet cirka 150 kroner og hver av de tre halogenlampene kostet 198 kroner per stykk hos Clas Ohlson. Kamerastativet kostet cirka 300 kroner. Dermed skulle du ha helt greit fotoutstyr for en drøy tusing.

Med dette utstyret er det enkelt å ta gode bilder. Stativet sørger for stødighet og klare bilder, mens lampene og fototeltet gir mer kontroll over lyssettingen. Videre gir det fototeltet bedre råmateriale å jobbe med under retusjeringen, fordi bakgrunnen er ensfarget og dermed enklere å skille fra selve produktet.

Hvis du ikke vil bruke penger på fototelt, er en annen og billigere løsning et av mammas hvite laken – det er kun din fantasi som setter begrensningene.

Objektet vi skal ta bilde av

Hva er hyggeligere enn en varm kopp kaffe eller te med gode venner i en god atmosfære? Vårt objekt er en aldri så liten kaffekopp!

Kaffekopp med datamaskin

Ovenfor ser du en kopp jeg fikk av mamma for mange år siden. Koppen har påskrevet navnet mitt og bilde av en flott computer – übertøff, ikke sant?

Råmaterialet vi skal jobbe med

Ved å sette koppen inn i fototeltet, regulere lyset og ta en drøss bilder underveis, var bildet nedenfor det beste råmaterialet vi skal jobbe videre med.

Råmaterialet

Legg merke til den sorte bakgrunnen. Den er satt inn i fototeltet, fordi vi ønsker kontrast mellom obejektet (hvitt) og bakgrunnen (sort). Videre legger vi merke til at koppen ikke lenger kaster skygge – eller rettere sagt, skyggen er ikke lenger synlig. Vi ser likevel gjennskinn i koppen, så dette bildet er på ingen måte optimalt, men det fungerer godt nok.

Retusjeringen er i gang

Retusjert objekt

Etter litt retusjering står vi igjen med dette resultatet.

 • Objektet er skilt fra bakgrunnen
 • Gjenskinnet fra blitzen er fjernet
 • Objektet har blitt mer eksponert

Det neste vi skal gjøre, er å få motivet på koppen til å være mer markert og til slutt legge på en stilig effekt som gjør hele bildet.

Objekt ferdig retusjert

Og vips! Der var prosjektet ferdig. Merk deg at koppen er plassert omtrent i henhold til det gylne snitt.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap