De vanligste designfellene

Her finner du de mest kjente designfellene folk går i, når de utformer nettstedet sitt. Formålet med et nettsted er først og fremst å tilfredstille besøkeren. For å gjøre det, er det viktig at nettstedet er brukervennelig og informativt. Det skader heller ikke at det ser fint ut.

Webanalyse

Det er viktig å gjøre grundig webanalyse før produksjonen av nettstedet starter. Besøk eventuelle konkurrenter, og se hva de har gjort. Ofte har etablerte nettsteder brukt mange timer på å utarbeide nettstedet sitt med hensyn til både brukervennlighet og søkemotoroptimalisering.

Det er ikke lurt å herme etter konkurrenter, men det kan være formålstjenlig å undersøke hvilke {nøkkelord og søkefraser} de benytter.

Tidsbesparende verktøy

Klokke

Hvis du ikke kan programmere selv, kan det være lurt å bruke et {CMS}. Bruk av CMS krever verken kunnskap om {HTML} eller {CSS}.

Nybegynnere som kun ønsker statiske sider, det vil si at de alltid er like, kan bruke en HTML-editor. Da skjermes man fra både HTML og CSS. Det finnes mange HTML-editorer, og mest kjent er nok Adobe Dreamweaver. Den koster litt penger, men er absolutt verdt investeringen, dersom man planlegger å lage mange nettsteder.

Det er dog lurt å kunne litt HTML og CSS som et minimum. Da blir det mye enklere å formatere innholdet bedre, og justere små designmessige forhold selv.

Navigasjon

Oversiktlig og enkel navigering på nettstedet er viktig for å øke brukervennligheten. Bruk gjerne nøkkelordene som kategorier, for logisk systematisering av innholdet.

Legg også opp til at brukerne ikke trenger å bruke tilbakeknappen i nettleseren, da det krever at fokuset til brukeren går vekk fra nettstedet.

Såkalte «brødsmuler», mer kjent som «bread crumbs», fungerer bra til dette formålet. «Brødsmuler» er rett og slett en teknikk som brukes, for å vise stien til dokumentet brukeren ser på. Stien til denne artikkelen er:

hjem / inspirasjon / de vanligste designfellene

Unngå animasjoner

Piczos Logo

Vær snill mot øynene til folk. Vi har alle sett dem: Spraglende, rotete og masete «fjortissider» på gratistjenesten piczo.

gifanimasjon av vandrende mann
Husk at forstyrrende elementer drar oppmerksomheten vekk fra innholdet, og overdrivelser gjør nettstedet slitsomt. Dette gjelder også for bannerannonser som plasseres på nettidene, feks ved bruk av {affiliate}-programmer.

Søkemotorene er heller ikke spesielt glad i flashbaserte nettsteder. På tross av at de ofte ser veldig stilige ut, så er de ikke nødvendigvis best å bruke. Dog skal det være sagt at de har sine bruksområder.

Lyd er en uting

Én av de verste opplevelsene man møter på nettet, må være å komme inn på ei nettside, og etter to sekunder skriker en eller annen låt av lav kvalitet ut av høyttalerne – man hopper himmelhøyt i stolen, og fomler febrilsk med musa for å finne tilbakeknappen i nettleseren. Aldri utsett brukerne for dette, da vil de neppe like nettstedet.

Hvis implementasjon av lyd er ønskelig, så bør det være et minimum at brukerne kan starte den etter eget ønske, slik at de unngår uønskede overraskelser. En god, gratis multimedieavspiller er «JW Player».

Hold tilbake på klisjébruk

Klisjéer passer best i Hollywood-filmene, ikke på et nettsted.

Under Konstruksjon

Bildet ovenfor representerer en typisk nettklisjé, og den er destruerende for brukernes oppfattelse av nettstedet, siden det fremstår som uferdig, når man proklamerer at sidene er under utvikling. Det finnes ingen gode grunner til å publisere uferdige løsninger.

Webhotell med kvalitet

{Webhotell} med høy kvalitet og rask responstid er viktig av flere grunner.

Aller viktigst er tålmodigheten til de som besøker nettstedet. Ved å bruke en treg webtjener, vil hver eneste sidevisning ta ekstra tid å laste. Dette er greit dersom nettstedet er lite, men hvis det er snakk om å lage et nettsted med litt mer enn et par artikler, så vil treg responstid hefte ved tålmodigheten deres, og følgelig gå på bekostning av brukervennligheten.

Søkemotorene oppfatter også treg responstid som degraderende, og derfor er dette en faktor som brukes for å rangere nettstedet ditt i søkeresultatene.

Gjør tester før lansering

Sørg for å gjennomgå nettstedet grundig før publisering. Brutte koblinger, det vil si linker som ikke fungerer lenger, gir et dårlig inntrykk, og bør unngås for enhver pris.

Men det er ikke bare linker som bør kvalitetssikres, selvfølgelig bør all funksjonalitet på nettstedet virke tilfredstillende.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap