Vinnersjanse i Lotto

Lottomillionær

Det er ikke få mennesker som drømmer om å vinne i Lotto. Hver uke satser vi nordmenn rundt 70 millioner kroner i drømmen om å få den store premien.

Vi snakker om å vinne den store premien overalt – når vi har lunsjpause på jobben, når vi kjøper kupong hos kommisjonæren (de ler like uengasjert og overfladisk hver gang, jeg har prøvd :P) og når vi er tomme for værprat.

Jeg vant i Lotto!

Vi liker også å lure andre til å tro at vi har vunnet en av storpremiene i Lotto. Under et stille øyeblikk i lunsjen på jobben, kan vi yttre:

– Jeg vant i Lotto på lørdag!

Alle blikk vender seg nysgjerrig og spørrende mot deg, hvorpå du informerer:

– 50 kroner! :D

Du ser skuffelsen i øynene deres, og de tomme blikkene vender seg tilbake til aviser og matpapir, mens de smatter iherdig på de tørre brødskivene sine.

Jeg vant nesten i Lotto!

En annen klassiker, er personen som nesten har vunnet. En normal dialog, går som regel slik:

– Dette er så utgjort. Jeg fikk nesten 7 rette i Lotto på lørdag. Jeg hadde 4, men så kom 3. Så kom 7, men jeg hadde 6. Deretter kom 12, men jeg hadde 13. – Til slutt kom 27 og jeg hadde 8, sier du med skuffelse i stemmen.

– Ja, det er så utgjort atte, svarer en uengasjert stemme fra en av tilhørerne.

Hvor store er vinnersjansen for å få den store premien?

Så, for å vise hvor stor vinnersjansen i Lotto er en gang for alle, har jeg tatt meg friheten til å regne det ut. I lys av at vi her snakker om å vinne førstepremie, er det denne jeg har regnet ut.

For å få førstepremien, må vi ha alle de 7 tallene de trekker ut. Disse tallene er nummerert fra 1 til 34, altså skal de velge 7 tall fra en mengde på 34. Rekkefølgen de trekker de 7 vinnertallene i spiller ingen rolle, for tilleggstallene trekkes ikke før disse er trukket. Det første spørsmålet da blir: Hvor mange forskjellige rekker kan de trekke ut? Vel, det blir som følger:

5 379 616

Vi leverer som oftest inn en kupong med 10 rekker til 40 kroner, og alle rekkene er som oftest forskjellige. Ergo er sannsynligheten for å få vinnerrekka på én kupong:

0,0000018589

Hvilket tilsvarer fantastiske:

0,0001858869 prosent

Da gjenstår det bare å ønske deg LYKKE TIL på lørdag – det trenger du! :D

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap