Skaperen eller Taperen på TV2?

Vi har tidligere omtalt realityprogrammer du lærer av, og nå legger vi «Skaperen» under lupen. Er programmet en inspirasjonskilde for andre gründere, eller mangler programmet bredde? Hva kan en gründer i tilfellet få ut av å melde seg på programmet?

«Skaperen» i et nøtteskall

De fleste nordmenn kjenner allerede til «Skaperen» på TV2. Mennesker med innovasjoner kommer foran et panel med dommere, for så å trenge videre til neste runde. Der blir oppfinnelsene deres vurdert opp mot eksisterende patenter, og gründerne må vise dommerne hva de har gjort siden da de gikk videre fra innledningsrundene. Hvis de får fortsette, går veien videre til finalerundene. Der har publikum meddommerrett, slik at folket er med på å bestemme vinneren.

«Skaperen» under lupen

Dessverre har ikke programmet særlig høy grad av motiverende eller inspirerende faktorer. Det hadde også vært en overdrivelse å si at programmet er lærerikt. Videre ser det ut til at det handler mer om følelser og mennesker enn om produkter, innovasjon og business. Det er folk som har de rette (eller gale) attributtene, alt etter hvordan man ser det, som vinner frem. Det er jo en kjennsgjerning at de fleste av oss liker de vi kan se oss selv i, fremfor de vi burde se opp til.

Publikum bør ikke få bestemme vinneren

I en drømmeverden hadde publikum stemt frem produkter de følte behov for og ville se i butikkhyllene. Da ville man være sikret at produktidéen som vant «Skaperen», ville bli en suksess, om ikke internasjonalt, så i alle fall i Norge. Beklageligvis, så fungerer ikke nordmenn slik. Det har vist seg gjennom de tre sesongene som er sendt hittil. Kanalen vet dette, men endrer likevel ikke på programkonseptet.

Så fort man gir publikum stemmerett, i noe undertegnde mener er en scam for å tjene penger på stemmegivning via SMS og 829-nummer, er det alltid de som skaper flest tårevåte øyne, der vinner frem. Det hadde vært mye bedre om programmet fokuserte mindre på person og mer på produktutvikling, markedsføring og forhandlinger. Dessuten hadde det vært flott om publikum ble gitt munnkurv når det gjelder å avgjøre vinneren.

På tross av at programmet ikke fokuserer på disse aspektene ved å drive produktutvikling og innovasjon, så lærer man i det minste noe om hvordan det norske folk evaluerer gründere. Mennesker som er kunnskapsrike, målrettede og strategiske, blir straks sett på som en pengehole sleipinger – det er selvfølgelig feil. Personer med disse egenskapene skaper ofte arbeidsplasser, produksjon og verdier for samfunnet.

For å underbygge disse påstandene, tar vi et hopp tilbake til tidligere vinnere av «Skaperen».

«Skaperen» 2006:
Ellen Kathrine Lie med måleravlesningsintrument

Den stuttrende og usikre Ellen Kahtrine Lie fikk publikums sympati og dermed én million kroner til markedsføringen av det koreanskutviklede måleravlesningsinsntrumentet sitt. Det faktum at hun selv ikke sto bak idéen eller utviklingen, vakte stor debatt i ettertid. Teknisk Ukeblad 04. mai 2006 uttalte kritisk at:

TU-lesere har lenge påpekt at Ellen Kathrine Lie umulig kan være involvert i det tekniske i produktet og at teknologien slett ikke er så nye og revolusjonerende som fremstilt. Familien Lie er for øvrig – på papiret – gode for mange millioner kroner gjennom diverse familieeide selskaper. Selskapet fikk også støtte av Innovasjon Norge i fjor høst – mens forberedelsene til programmet pågikk. Tilfredsstiller da selskapet og produktet kriteriene?

«Skaperen» 2007:
Ånund Olsen med sin «Innowalk»

Først begynner vi med en reklamefilm for «Innowalk». Den vekker mildt sagt empati for produktet og dermed skaperen.

Videre siterer vi Varden.no 15. mai 2007:

Skiensmannen Ånund Olsen vant i kveld «Skaperen» på TV2 med oppfinnelsen «Innowalk». Olsen var seernes favoritt og brast i gråt da det gikk opp for ham at seieren og én million kroner var hans. Premien ble overrakt av næringsminister Dag Terje Andersen.

Hva skjer i «Skaperen» 2008?

I Skaperen 2008, som sendes i 2009, er det mye tyder på publikum har lagt sin elsk på Mona Harbak . Og det skulle ikke forundre om hun gikk av med seieren for sin kleskolleksjon tilpassed handicappede personer.

Saken er ikke at det ikke er behov for disse produktene. Problemstillingen er vel heller om disse innovasjonene er norges beste og mest unike idéer.

Hva får en gründer ut av å være med på «Skaperen»?

Reidar Helliesen

Publisitet, publisitet, publisitet. Dette har noen få folk forstått, og på tross av at produktidéene deres ikke har vunnet frem, har de likevel fått mye eksponering i Media. Verdt å nevne er Reidar Helliesen, som foruten å ha vært med i to sesonger av «Skaperen», også var deltok i realityprogrammet «Fagerstrand» i 2005.

I 2007-versjonen av «Skaperen» promoterte han nettstedet Snutt.no. Nettstedet skulle fungere som en slags læringsportal, der man gjennom video kunne lære alt fra å knyte slipsknute til skikk og bruk i Thailand. Prosjektet har ikke blitt en braksuksess, for i skrivende stund er den nummer 2 456 767 på Alexas trafikkrank (nummer 5 652 i Norge).

Da han forsøkte seg igjen i 2008-versjonen, var det en analtut som skulle bane veien for verdensdominans og rikdom. «Analtuten» skulle stikkes i rektum, og med diverse filtere skulle den fjerne sjenerende lukt for personer med gassproblemer. Heller ikke analtuten vant frem under auditionrundene. Man kan undres hva Mr Helliesen kommer drassende med i neste runde. :)

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap