Lær å lage hjemmeside

Snart laver snøen ned, og vinterkulda setter inn for fullt. De bikinikledde jentene og den steikende sola på stranda, er snart bare et vagt minne i horisonten. Nordmennene trekker inn, og setter seg passivt foran TV-skjermen inntil våren titter frem igjen. Kanskje du ikke har lyst til å være så passiv i vinter? Kanskje gruer du deg til de mørke månedene, og har lite å finne på? Vel, her er i alle fall et forslag til hva du kan bruke tiden og kreftene på.

Hva sier du til å begynne med en ny hobby, en hobby som krever engasjement og læringsvilje? Jeg lurer på om du har lyst til å lage hjemmeside? Hvis svaret er et rungende, ja, så har du kommet til riktig plass, for nå skal vi se litt på dette med hjemmesider, samt. svare på de vanligste spørsmålene folk har om dem.

Er det vanskelig å lage hjemmeside?

Nei, det er ikke vanskelig å lage hjemmeside, men det krever at du er engasjert og villig til å sette deg ordentlig inn i ting. Eller, dette er egentlig ikke helt sant, for det finnes måter som gjør det veldig enkelt å rigge opp ei webside på 1-2-3. Problemet med de enkle metodene er at man ikke lærer noe. Følgelig får man ikke kjenne gleden av å oppnå noe særlig heller. Dette gjentar seg til stadighet blant alle de som blogger, eller lager websider der målet utelukkende er å tjene penger.

For å lage ei god hjemmeside, kreves det at du er fokusert og ikke minst villig til å gå skikkelig opp i det. Dessuten bør du ha noe å si som er av interesse for andre. Først da vil du se hvor utrolig artig du kan ha det, helt på egenhånd. Samtidig vil du bli inspirert av alle mulighetene som finnes innenfor webutvikling, og etterhvert som folk kommer til nettstedet ditt og finner det nyttig. Det er utrolig gøy å lage webside!

Hvor lang tid tar det å lage webside?

Det er helt opp til deg. Du kan bruke én dag ved å bruke de enkle metodene, eller du kan bruke år og dag, dersom du virkelig lar deg fascinere og setter deg inn i webutvikling. Selv hører jeg til sistnevnte, og det har gjort meg til en pedant uten sidestykke. Hvis noe ligger én eneste millimeter feil på nettsiden, så er jeg "all over the place" inntil det er fikset.

Mange sier også at en god webside aldri blir ferdig. Det er fordi utviklingen rundt funksjonalitet og brukervennlighet stadig stiller krav til at ting blir bedre. Dog er det som sagt helt opp til deg hvor lang tid du vil bruke på websiden din.

Koster det mye å lage hjemmeside?

Ja, det koster mye egeninnsats i begynnelsen, for læringskurven er bratt. Men pengemessig er det utrolig billig! Det eneste du trenger, i alle fall dersom du er seriøs, er ett domene og webhotell. Domenet er adressen til siden din, feks dittnavn.com. Webhotellet er plassen hvor du legger alle filene som tilsammen utgjør websiden din.

Webhoteller og domene blir ofte solgt sammen, og er veldig billige, fordi det er så mange som konkurrerer om å få kundene. En stor norsk webhost (som tilbydere av webhotell & domene kalles) hadde faktisk et overskudd på over 30 millioner kroner. De leverer også billige webhotell, så det sier litt om hvor lønnsomt det er å drive, på tross av at det er tilnærmet gratis for oss som trenger det!

Hvor får man kjøpt billig webhotell?

Det er tusenvis av hoster som tilbyr billig webhotell, men noen skiller seg ut. Da snakker vi ikke bare om prisen, men tjenesten som helhet. Altså kundeservice, brukervennlighet og så videre.

Her, for eksempel, får du anbefalt webhotell fra amerikanske leverandører, mens her er får du billig webhotell fra norske webhoster. Med disse hostingplanene får du absolutt alt du trenger, i tillegg til egen epostadresse. Nettstedet disse linkene peker til, er også en webressurs fyllt opp av flotte videokurs om å lage hjemmeside, men mer om dette litt senere i artikkelen.

Hvor begynner man, når man skal lage hjemmeside?

Det beste er å begynne med det elementære. Og hva er så mer elementært som HTML? Hos W3Schools finner du kjempegode HTML-guider, men dessverre er de på engelsk. Derfor kan det være én idé å begynne med et aldri så lite norsk HTML-kurs på video, slik at du i det minste blir "varm nok i trøya" til å forstå gangen i det. For alt dette, og mer til, se disse videoguidene om å lage hjemmeside.

Grunnen til at HTML er så viktig, er fordi dette er kodespråket man bruker for å formatere innhold og elementer på hjemmesiden. Det går ann å lage hjemmeside, helt uten å kode én eneste linje med HTML, men da er vi igjen over på dette med å bruke enkle metoder. Nei, gjør det heller grundig, slik at du blir motivert og inspirert etterhvert som du føler måloppnåelse! Det er mye lurere!

Dernest kan det være tjenelig å gå for en publiseringsløsning. Den vil gjøre websiden din funksjonsrik, men samtidig er det så mange muligheter med et CMS (samme som publiseringssystem, CMS betyr Content Management System) at du aldri vil bli utlært på det området heller.

Publiseringssystemer er også gratis, følgelig vil du på en måte få gratis hjemmeside, selvom du betalte for webhotellet og domenet. Men med de billige webhotellene man får i dag, er neppe det noe som i særlig grad blokkerer deg fra å begynne.

Hva er det viktigste på websiden?

Det viktigste på enhver webside er innholdet, og hvor godt den utfører funksjonen den er designet for å utføre. Hvis du selger varer i en nettbutikk, sier det seg selv at desto flere av de besøkende som handler, desto mer suksessrik er hjemmesiden.

Hvis målet er å inspirere andre med dine tips og råd, så er det viktigere hvor mange av de besøkende som kommer regelmessig tilbake. Statistikk på hjemmesidene dine, får du gratis av Google, ved å bruke google analytics.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap