Slik fjerner du reklame

fjerne reklame

Lei av å bli bombardert med bannerannonser og reklame? Her lærer du hvordan du unngår nettreklamen en gang for alltid.

OBS: Husk på at nettsteder ofte tjener penger på reklamen sin. Dersom de gir deg nyttig og god informasjon, så er det en svært egoistisk handling å fjerne annonsene, siden du da fjerner inntektsgrunnlaget til nettstedet som gir deg det du vil ha.

Dette trenger du for å fjerne reklame

Før vi går igang lister vi opp hva du trenger for å fjerne reklame fra nettsider. Alle programmene er helt gratis og sikre å kjøre på datamaskinen din.

Mozilla Firefox:
I likhet med Internet Explorer, er Mozilla Firefox en nettleser. Den eneste forskjellen er at Firefox er en halv milliard ganger bedre.
Adblock plugin:
En plugin er et lite tilleggsprogram som kan kjøres i nettleseren din. Adblock pluginen gjør det mulig å fjerne reklame fra nettsteder ved hjelp av nettleseren.

Installasjon av Mozilla Firefox på norsk

Vi skal nå installere Mozilla Firefox. Firefox kommer forøvrig både i norsk bokmål og nynorsk. I denne guiden bruker vi norsk bokmål, men Ivar Aasen fans skulle vel ikke ha noen problemer med å følge med fordet, hehe :D

 1. Last ned ønsket versjon av Mozilla Firefox

Gå til Mozilla Firefox og last det ned.

 1. Installer det på pcen din

Dette er enkelt, bare følg anvisningene på skjermen etter at du har startet installasjonsprogrammet. Hvis du ikke vet hvordan du skal installere et program, så anbefaler jeg deg at du tar deg et datakurs, hehe :)

Installasjon av Adblock

Dernest skal vi installere Adblock Plus (i skrivende stund er det versjon 1.0.1), men dette kan ha endret seg etter at denne guiden ble skrevet.

 1. Last ned Adblock Plus

Dette må du gjøre med Firefox, så lukk nettleseren du bruker nå, og kom tilbake til denne guiden med firefox nettleseren før du fortsetter.

Ok, da var vi klare. Du må nå laste ned Adblock Plus. Ved å følge linken, kommer du til en side hvor du ser dette:

velg add to Firefox
 1. Installer Adblock Plus i Firefox

Gjør som anvist på bildet ovenfor og trykk på knappen Add to Firefox.

Du får da opp dette vinduet:

Programvareinnstallasjon

På tross av skumle utropstegn og røde skilt, trykk på knappen Installer nå - det er ikke farlig. :) Når du gjør dette får du opp dette vinduet:

utvidelser i Firefox

Dette vinduet viser diverse utvidelser i Firefox. Når du har lastet ned og pluginen Adblock Plus er installert klikker du på knappen Start Firefox på nytt. Når du har gjort det, kom tilbake til denne siden for å fortsette til den siste delen av guiden.

Gratulatulerer, du har nå installert Firefox med Adblock Plus! :D

Da gjenstår det bare å vise deg hvordan du skal bruke det. La oss se hvordan vi nytter filteret for å fjerne uønsket reklame.

Slik bruker du Adblock Plus

Ei nettside full av reklame

I eksempelets ånd bruker undertegnede nettsiden til en såkalt spamblogg og Twinglyhore. Du må nå finne et nettsted med annonser, det spiller ingen trille hvilket nettsted det er snakk om - av rettighetshensyn kan vi dessverre ikke gi deg eksempelet vi nytter.

Det er forøvrig ofte slik at annonser kommer i forskjellige formater. De er ofte bildeannonser, flashannonser og tekstannonser levert via JavaScript. Følgelig kan vi sperre dem på forskjellige måter. La oss først se på bildereklamer.

 1. Vi blokkerer en bildeannonse

Ok, så da har du funnet et eget nettsted med bildeannonser. Nå gjør du følgende:

Adblock Bilde ved å høyreklikke på bildeannonsen
 1. La musepekeren stå på bildet.
 2. Høyreklikk på musa, du får nå opp en meny.
 3. I menyen skal du ha valget Adblock Bilde... tilgjengelig.
 4. Velg det ved å venstreklikke på valget.

Du får da opp et vindu med en meny som ser slik ut:

Add Adblock Plus Filter Regel

Som du ser, kan du velge mellom fire forskjellige ting. De er som følger:

 1. Blokkerer kun det ene bildet du har høyreklikket på.
 2. Blokkerer alt som ligger i den samme katalogen som dette bildet.
 3. Blokkerer alt fra dette domenet.
 4. Lag egen regel selv.
  Ved å bruke * (wild card), mener du alt. Eks:
  http://*.euroads.no/*
  Vil fjerne alle bilder, flash og så videre, sendt fra dette domenet.

Klikk Add Filter etter du har gjort dette. Nå vil de valgte komponentene (bilder, flash osv) fra domenet forsvinne.

 1. Vi fjerner ei annonseramme

Rammer (eller på engelsk frames) er en metode annonsører benytter for å sende innhold til nettsider via JavaScript. For å fjerne slike annonser går du frem på samme måte som for bilder, men denne gangen må du velge Adblock Ramme… fremfor Adblock Bilde….

 1. Vi fjerner flashreklame

Som du sikkert vet allerede, er flashannonser ofte irriterende og pågående. De blinker og lager et drivende vesen av seg. De verste lager til og med lyd. For å eliminere disse grusomhetene, gjør følgende:

Vis - Adblock Plus: Blockable Items
 1. Klikk Vis i Firefox
 2. Velg Adblock Plus: Blockable Items

Du får nå opp ei liste nederst i nettleseren din. Den inneholder alle elementene det er mulig å blokkere (så herfra kan du blokkere bilder og rammer også, hvis du vil). Uansett, listen ser slik ut:

Elementer som kan blokkeres på denne siden

Vi ser at det markerte elementet er av typen objekt. Dette er betegnelsen på flash. Finn objektelementet du vil blokkere i listen, og høyreklikk på det. Da ser du dette:

Blokker dette elementet…

Gjør som ovenfor, velg Blokker dette elementet. Du får nå opp en kjent meny, nemlig Legg til Adblock Plus filterregel. Gjør som anvist i bildeseksjonen igjen, og BANG! Du er reklamelens :)

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap