Slik skriver du bedre overskrifter

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i noe som skal publiseres på nettet, for eksempel i din egen blogg. Målet er at du skal kunne produsere en overskrift som appellerer til folk, og får dem interesserte nok til å ville lese mer.

Hvorfor er overskriften så viktig?

Ingenting – absolutt ingenting slår en god overskrift. En god overskrift vekker nysgjerrighet og drar leseren mot skriveriet ditt. Men hva er en overskrift?

En overskrift er rett og slett det leseren ser først. Dersom du sender et brev, vil det som står utenpå konvolutten være den første overskriften. Hvis du skriver på internett, vil innholdet i <title>-taggen fungere som overskriften i søkeresultatene på Google, slik:

Overskrift og brødtekst i Googles søkeresultater

I tillegg vil innholdet i denne taggen også fungere som overskrift, når folk legger siden din i sine favoritter, slik:

Overskrift i favoritter

Om personen fenges nok av overskriften i søkemotoren, vil vedkommende klikke på og komme inn til siden din. Her vil han bli møtt av dokumentets overskrift, denne kommer i form av <h1>-taggen. Dermed vil det være mulig å bruke en overskrift for søkemotorer og bokmerker, og en annen for selve dokumentet.

Dette er kun tre eksempler på hvordan overskrifter brukes på internett. Ved å skape en fengende og beskrivende overskrift, vil du tiltrekke deg øyeballer. Videre vil det være enkelt for vedkommende som legger siden din i bokmerker å finne deg igjen. - Jeg har også skrevet litt mer om dette i min artikkel om god praksis med hensyn til overskrifter og SEO.

Hva gjør en overskrift god?

Se på følgende overskrifter:

  1. Tippetips
  2. Verdens Beste Tippetips
  3. Ser du etter Tippetips?
  4. Gratis Tippetips
  5. 10 Hemmelige Tippetips
  6. IKKE bruk Tippetips!

Spør deg selv hvilken av disse seks overskriftene som er mest appellerende. Hvilken av dem vekker din nysgjerrighet? Personlig synes jeg nummer fem er best – 10 Hemmelige Tippetips, fordi det klinger godt og høres ekslusivt ut. Uansett, la oss bryte ned de forskjellige teknikkene vi ser her, og se om vi kan trekke noen konklusjoner for dem.

#1 – Tippetips

Dette er en kjedelig overskrift. Den vekker ikke nysgjerrigheten min noe særlig, fordi den ikke bruker noen appellerende uttrykk, annet enn å proklamere at her er det tippetips.

#2 – Verdens Beste Tippetips

Denne overskriften er mye bedre, for her kommer man med en påstand om at dette er verdens beste tippetips. Hvis en person på jakt etter tippetips hadde sett denne overskriften, så ville nok vedkommende blitt meget nysgjerrig.

#3 – Ser du etter Tippetips?

Her bruker vi den spørrende teknikken, og den fungerer svært godt. Vi mennesker leter automatisk etter et svar når vi får et spørsmål, så dersom noen på utkikk etter tippetips får dette spørsmålet, så vil de automatisk svare med et innvendig og rungende JA!. Dette får selvfølgelig vedkommende til å ville lese mer.

#4 – Gratis Tippetips

Vi mennesker elsker alt som er gratis. Her får leseren umiddelbart beskjed om at han ikke skal betale noe, og at tipsene gis bort. Det er viktig at du ikke lyver for vedkommende her, for hvis du sier at noe er gratis, så bør du også holde dette løftet. Å bruke ordet gratis bør man dessuten være varsom med, fordi alskens postordrekataloger har gitt dette ordet et lite lukerativt omdømme.

På nettet ser vi ofte at mange reklamerer med at noe er gratis, men så fort vi går inn på siden, får vi beskjed om at vi må gi fra oss epostadressen og navnet vårt for å få det som loves – dette er ikke gratis, for her må man betale med personalia for å få tilgang. Dette er dårlig praksis, og jeg anbefaler deg å styre unna slike teknikker.

#5 – 10 Hemmelige Tippetips

Som tidligere nevnt, gir denne overskriften signaler om ekslusivitet. Vi mennesker elsker hemmeligheter, og vi digger å være en del av noe hemmelig, eller å vite om ting som ikke alle andre har kjennskap til. Av den grunn er hemmelig og topphemmelig svært attraktive reklameord, bare se her:

«PSST, skal jeg fortelle deg en hemmelighet? Klarer du å holde tett?»

Hvem svarer ikke ja på dette? Hehehe :)

#6 – IKKE bruk Tippetips!

Omvendt psykologi, hehe. Her kommer man med en advarsel, og dersom noen er ute etter tippetips og ser dette, så vil de helt sikkert lure på hvorfor man ikke burde bruke tippetips. Dette er en veldig effektiv måte å fange interessen til lesere på, og så fort man har fått den, så kan man berolige vedkommende med et underavsnitt som:

Før du har lest mine hemmelige tippetips :D

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap