Slik starter du en suksessrik nettbutikk

Veldig mange går i dag rundt med en drøm om å drive en egen nettbutikk. Friheten til å skape noe eget og å jobbe hjemmenfra er noe vi ønsker oss.

Ganske mange prøver seg, men etter mye om og men, sitter de skuffet tilbake. Prosjektet ble rett og slett for stort og de visste egentlig ikke hva de gikk til.

I dette skriveriet gjør vi derfor en analyse av en ganske suksessrik nettbutikk, nemlig Scrapshop.no. Analysen går først og fremst på hva vedkommende har gjort for å markedsføre nettbutikken sin og hvilken innvirkning det har hatt. Vi skal også se på hva personen burde gjøre videre, og noen av fellene hun har gått i.

Kort om nettbutikken

Eksempel på Scrapping

Scrappebutikken www.scrapshop.no selger scrappeprodukter. For de som ikke vet hva scrapping er: Det handler om å dekorere fotografier med diverse nips og dikkedarier, slik som på bildet til høyre.

Nettbutikken jeg nevnte ovenfor selger altså dekorative plansjetter til dette formålet. Å klippe, lime sammen og å ta fotografier for å scrappe, er en stor hobby for svært mange kvinner, og da spesielt kvinner med barn.

Uansett, la oss se litt på hva denne gründeren har gjort som er så lurt.

Eget nettsamfunn rundt nettbutikken

Først og fremst har vedkommende et eget nettsamfunn rundt nettbutikken sin. Dette har hun fått til ved å ha et eget forum. Dette forumet finnes på adressen forum.scrapshop.no, hvilket er et sub-{domene}.

Gjennom at brukerne snakker sammen og møter likesinnede på nettbutikkens plattform, så får de en tilhørlighetsfølelse til sjappa. Videre har hun et eget galleri (også på et subdomene), der de scrappeglade fruene laster opp sine siste scrappeprosjekter. Eieren av nettbutikken er også meget aktiv i forumet, hvilket gjør at brukerne av det føler enda mer tilhørlighet og tillit til butikken hennes.

– Se for deg at du har laget et scrappeprosjekt du er stolt av, og det vil du gjerne vise de andre scrappeentusiastene på forumet. Ville du synes det var OK å laste opp bilder av prosjektet, dersom du hadde handlet scrappeutstyret fra en av konkurrentene til Scrapshop? :) Svaret er nok høyst sannsynlig nei, og derfor er dette et meget smart trekk av butikkeieren.

Her trår hun feil og taper mange penger

Dog har hun gjort en vesentlig feil. Ser du allerede hva det er? Hvis du har besøkt sidene jeg har lenket til, så har du allerede sett at vedkommende krever at man må registrere seg for å ta del i forumet eller for å se på bilder i galleriet. Dette er meget uheldig med hensyn til søkemotoroptimalisering og for å skape mer interesse rundt nettstedet. (Hvis du ikke vet hva søkemotoroptimalisering er, les «{Hva er SEO}»)

Jeg antar at gründeren har hatt problemer med spam i forumet sitt, og på grunn av manglende kompetanse stengt ned forumet for å unngå at spammingen fortsatte, fremfor å løse det på en formålstjenelig måte. Det hun går glipp av her, er masse trafikk fra søkemotorene på bakgrunn av det som står i forumet og bildene i galleriet. Bare i forumet er det over 58 000 scrapperelaterte innlegg, og alle disse kunne vært indeksert av en søkemotorene ¬ her taper hun dessverre inntektspotensiale så det suser.

Vel, nå har vi sett litt på hva et forum og et galleri kan gjøre for å bygge opp en solid og trofast kundekrets, så da gjenstår kun én ting til, nemlig en egen butikkblogg.

Til mitt kjennskap har Scrapshop hatt egen butikkblogg før, men det kan se ut til at hun av en eller annen grunn har gått bort fra den igjen. Grunnen til det, vites ikke.

Butikk- og FirmaBlogging

Hvis du driver en nettbutikk, kan det være veldig smart å drive en egen butikkblogg. I butikkbloggen kan du skrive mer personlig og gi nett- eller brick and mortar-forretningen din en egen personlighet.

Videre er det selvfølgelig ikke bare butikker som bør få seg sin egen blogg. Hvis du allerede driver eller planlegger å starte et eget firma, bør du absolutt vurdere å få deg din egen firmablogg. Et svært godt eksempel på en firmablogg er Holte Designs blogg. På disse sidene viser vedkommende hva hun er god for med hensyn til webdesign, men det stopper ikke der.

I tillegg har hun en personlig blogg på adressen MiaHolte.com. Denne bloggen gir potensielle kunder muligheten til å bli kjent med Mia på en helt annen måte, og det gjør selvfølgelig at folk tør å vise henne mer tillit – blant annet ved å forskuddsbetale for oppdrag de gir henne, eller om de i det heletatt gir enkeltpersonsforetaket hennes oppdraget.

Tenk nøye gjennom prosjektet ditt

Forhåpentligvis, sitter du nå med en rekke tanker og idéer i hodet. Du bør tenke på hva slags butikk du vil drive, og om et forum, galleri og/eller en blogg kan ha noe i seg for deg. Etter at du har funnet ut hva slags funksjoner du vil benytte, bør du undersøke hvilke løsninger som passer best for deg.

nettbutikk forum blogg og galleri

Det finnes nemlig svært gode gratisalternativer til det aller, aller meste på internett nå til dags. Saken er at du må lære deg å bruke dem, men det har også blitt enklere de siste årene, for ved hjelp av såkalte {CMS} med WEB-{GUI}, så er det like enkelt å publisere noe på internett som å bruke Microsoft Word.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap