Kraften bak nisjer på internett

deg, nettside, penger

Bildet ovenfor representerer for mange den store drømmen – en nettside som genererer penger av seg selv døgnet rundt. Kort sagt: En «pengemaskin»!

Vi skal her se på hvordan en pengemaskin fungerer og hva som skal til for å lykkes med det. Metoden i denne artikkelen er kun én av mange måter å gjøre det på, men den er svært effektiv. Vi går ikke i tusen meters dybde av hvordan man skal gjennomføre det, men søker å forklare viktige prinsipper rundt fenomenet.

The Power of nisjer

Ei nisje er, i følge norsk ordbok, en del av marked med spesielle behov, avtakergruppe, kundekrets - eksempel: Bedriften har funnet en nisje for det nye produktet. Typiske eksempler på nisjer er:

 • Kreftpasienter
 • Folk som er opptatt av sunne matvarer
 • Myntsamlere
 • Aquariumsentusiaster
 • Rånere

Ei nisje henger ofte tett sammen med en hobby. Folk som har en hobby, er ofte en del av et marked med spesielle behov, fordi de er krevende, kunnskapsrike og savvy på sitt område. De elsker å lese om, se på og konsumere produkter er underlagt deres interesseområde. Videre er har hobbyistene klare meninger om hva de liker og hva de ikke liker.

La oss se på nisjen for myntsamlere et øyeblikk. Er du en myntsamler, hvis du legger vekk en blank tjuekroning med et uvanlig bilde på? Nja, kanskje, men du gjorde det nok mer ved en tilfeldighet, enn fordi du er opptatt av mynten. En myntsamler samler stort sett ikke på alt han kommer over, men fokuserer enda dypere. Dette bringer oss til vårt neste poeng.

Nisjers nisjer

For enhver nisje, finnes det flere undernisjer. I eksempelet vårt med myntsamleren, tenker vi oss videre at det finnes myntsamlere som kun samler på:

 • norske mynter
 • gull- og sølvmynter
 • norske gull- og sølvmynter
 • norske gull- og sølvmynter fra før år 1900
nisjers nisjer

Unnskyld krafttuttrykket, men: Det sinnsyke her, er at ved å finne ei nisje, så har du også funnet dine viktigste {nøkkelord og søkefraser}!

Du lurer ikke en ekte entusiast

Du lurer ikke en ekte entusiast, for de kan mye. Derfor er det viktig at du vet hva du snakker om, før du begynner å snekre sammen din egen nisjeside.

Dersom du ikke kan mye selv, men kjenner noen som gjør det, så samarbeid med dem. Hvis du feks kan mye om søkemotoroptimalisering, tekstproduksjon eller andre webrelaterte emner, så tilbyr du det mot samarbeidspartnerens innsikt og kunnskap i nisjen. Hvis det er slik at det er deg som er entusiasten, så bør du lage en seriøs utredning og mye innhold. Dernest tar du kontakt med folk som kan det webrelaterte. Ved å vise dem potensialet for din nisje, i tillegg til deler av arbeidet du allerede har lagt ned i prosjektet, vil de ha vanskeligheter med å si nei til et samarbeid!

Ved å gå sammen og utvikle nisjesiden, har dere snart noe andre entusiaster vil like, og dermed er det hele igang. På nettet vil gode ressurser utvikle seg eksponensielt.

eksponentiell vekst

Det vil si at du får lite besøk i begynnelsen, men etterhver som folk finner nettstedet ditt, vil det bli mer kjent og få trafikk fra mange kilder. Det er dog viktig at du gjør research før dere går igang med prosjektet.

Research er viktig

Uten å gå for dypt inn på research i denne artikkelen, fordi det er mye nyttig informasjon i serien «webanalyse», vil undertegnede likevel få understreke viktigheten av en god og nøysommelig gjennomført markedsundersøkelse.

mynter

Ovenfor ser du en skjermdump av Google Insights. Av grafen ser vi at søkevolumet på ordet mynter fra Norge har vært rimelig stabilt i tidsrommet fra 2004 til 2009. Det betyr at siden din, hvis den blir populær, kan forvente seg å høste trafikk stabil fra søkemotorene fremover.

Trafikk fra mange kilder

Hvis du gjør det riktig, vil du på sikt få trafikk fra mange kilder. Se bare på diagrammet nedenfor.

trafikk fra blogger, community, chat, forum, søkemotorer osv

Selvfølgelig er skjemat vi ser ovenfor en sterk forenkling, for trafikk på internett er mer innvilket og har flere kilder enn som så. Dessuten er ikke all trafikk god trafikk, for det hele avhenger av hva du ønsker å gjøre med trafikken som kommer. Dette utdypes ytterligere i artikkelen om internett-trafikk.

Det mange gjør, er å tjene penger på såkalte {PPC} programmer.

Annonseinntektene renner inn

Du populerer nå den veltrafikkerte nisjesiten din med relevante annonser, setter deg tilbake, legger bena på bordet og lar pengene flomme inn fra alle verdens kanter!

slurper etter penger

Avslutningsvis, vil jeg forlate deg med mitt egenproduserte vesle sitat:

Du vet du har skutt gullfuglen, når du har funnet en godt traffikert nisje med mange annonsører og kjenner at du koker over av idéer – det er herlig å være gründer!

– Henrik Johansen

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap