Fem feil nye bloggere gjør

Blogge, blogge, blogge – den nye folkesykdommen. Det ser ut til at enkelheten i å starte en blogg, har gitt verden en eksplosjonen i antall bloggere. Vi observerer at bloggeepedemien har slått ut i full blomst. Mange starter en blogg, fordi de vil tjene penger på den. Andre starter en blogg, fordi de vil ha et sted å dele tanker og informasjon om seg selv og sitt liv.

Ja, det finnes mange grunner til å blogge, men hvis du ønsker å være seriøs, så er det fem feil du for enhver pris må unngå.

#1 – Den Visjonsløse Bloggeren

Postit lapp med påskriften ingenting
Den Visjonsløse bloggeren:
De starter en blogg, fordi de vil tjene penger på den, men har ingen visjon om hva de skal levere til sine lesere.

Sannheten er at du må levere noe, ellers har ingen interesse av å lese det du skriver, med mindre de er spesielt interesserte eller venner og familie. Du må altså se i deg selv, og finne ut hva du har å bidra med før du begynner.

Pass også på at det du skriver om appellerer til en stor nok leserskare. Hvis du tror det er få mennesker i Norge som har interesse av å lese om det du kan mye om, burde du vurdere å skrive på engelsk. Da mangedobler du nemlig publikumsspekteret og følgelig også potensielle annonse- og blogginntekter.

Ikke prøv å appellere til alle, da ender det med at du ikke appellerer til noen.

#2 – Gratisbloggeren

sliten merkelapp med påskriften gratisblogg
Gratisbloggeren:
Disse har allerede registrert seg en blogg hos en av de mange gratistilbyderne. De ønsker å starte en godt besøkt blogg og har troen på at de skal klare det. Likevel mangler de villigheten til å investere noen skarve hundrelapper i året på et eget {domene} og {webhotell}.

Du vil ikke starte en gratisblogg. På tross av at det tar 2 minutter å sette opp, kan det koste deg tonnevis av frustrasjoner og merarbeid i ettertid. Hva om bloggen din blir en suksess, og du ønsker å få mer kontroll over den? Da kan du kysse gratisbloggen din god natt, for du oppnår ikke på langt nær den samme fleksibiliteten med den, som du ville gjort dersom den er hostet på ditt eget webhotell.

Dessuten er det ingen unnskyldning å si at du ikke klarer å installere bloggen på et webhotell, for sannheten er at mange web- og domene-tilbydere har enkle webbaserte installasjonspaneler for kjente {CMS} som Wordpress. Gjør litt undersøkelser, så vil du snart se at det er like enkelt å installere Wordpress på et eget webhotell, som det er å kjøre den hos en av gratistilbyderne.

Tips: Gå hit for å få hjelp til å starte blogg.

Videre går du glipp av merkevarebyggingen du får med eget domene. Hvis lidenskapen din er aquarium og fisker, og det er dette du vil blogge om, så kjøp for all del et eget domene, feks aquariumsbloggen.com. Da har du til og med et viktig nøkkelord i domenet ditt, hvilket er formålstjenelig med hensyn på SEO.

For de som allerede har startet en gratisblogg, gjort litt suksess og senere registrert seg et domene som de har forwardet og cloaket, vil de erfare at dette er svært uheldig både med hensyn til merkevarebygging, SEO og brukervennlighet.

Cloaket domene forandrer seg aldri

Ved cloaking og forwarding, blir domenet alltid stående i adressefeltet på nettleseren, og brukerne kan ikke kopiere eller se adressen til det dokumentet de leser. Dermed kan uerfarene brukere risikere å ikke sende vennene sine tips om interessante artikler på nettsidene dine over IM-tjenester som feks MSN. Her taper du med andre ord kredabilitet og potensiell trafikk.

Velger du å forwarde uten å cloake, vil det kun se ut til at forsiden din har det registrerte domenet, mens subdomenet til gratisbloggen din kommer til syne så snart den besøkende navigerer på nettstedet ditt. Dermed taper du viktig merkevarebygging rundt bloggen din.

#3 – Den Standariserte Bloggeren

Standardhus alle er like
Den Standariserte Bloggeren:
Her har vi med en lite teknisk anlagt blogger å gjøre. Alt er standarisert, også designet. Vedkommende er veldig ofte en gratisblogger i tillegg.

Du vil skille deg ut på en eller annen måte. Derfor kan det være en god investering å hyre inn en designer, dersom du ikke er kompetent nok til å lage et eget design selv. Hvis du synes et unikt og skreddersydd design fra en template-designer blir for dyrt, kan det være en idé å kjøpe lisens til et lite utbredt template. Disse eksisterer i alle prisklasser og av varierende kvalitet.

Husk at det visuelle er 50% av opplevelsen for dine besøkende. Dessuten viser en studie foretatt i 2006 at nettbrukere gir deg 50 millisekunder før de snur i døra eller blir værende på ditt nettsted!

Dermed er det empirisk bevist at grafikk og layout er viktig med hensyn på bounch rate, det vil si: Hvor mange som besøker nettstedet og forlater det umiddelbart.

#4 – «Meg og Mitt»-Bloggeren

Jeanette ByeFoto: Jeanette Bye
«Meg og Mitt»-Bloggeren:
Disse er, som navnet tilsier, svært opptatte av å blogge om seg og sitt. De evner ikke å innse at man må være superkjendis eller ha et überinteressant liv for at folk skal være interesserte i å lese om dem. Dog kan det hjelpe på å være unaturlig pen og av det svake kjønn, så ingen regel uten unntak (høhø :P)

Saken er ikke at det er galt å starte en narsissistisk blogg, for det er fullt lovlig. Men, du kan ikke kan forvente deg en bred leserskare i den. Du må i tilfellet utmerke deg på ett eller annet punkt.

Folk som lykkes med «Meg og Mitt»-blogging er hovedsakelig:

  • Kjendiser
  • Unaturlig pene mennesker
  • Damer med digre tutter
  • Hylende morsomme mennesker
  • Uhyre interessante mennesker

Hvis du (som meg) ikke passer i én eller flere av kategoriene ovenfor, så bør du styre unna en slik blogg og heller fokusere på andre tilnærminger til bloggverdenen.

#5 – Den overpersonlige bloggeren

Utagerende og oppmerksomhetssøkende
Den overpersonlige bloggeren:
Hvis du ramler over en blogg med svært radikale uttallelser akkomagnert av rimelig dristige bilder, så vet du at du har med en overpersonlig blogger å gjøre. De er ofte unge, naive, og de elsker å sjokkere - alt for oppmerksomhet! Det går også ei hårfin linje mellom den overpersonlige bloggern og «Meg og Mitt»-Bloggeren.

Her blir jeg litt «moralens vokter», så du må gjerne overse dette avsnittet dersom du føler deg trygg på egen nettaktivitet.

Problemet er at du aldri kan vite konsekvensene dette kan få i ettertid. Hvis du er i dårlig humør, kan du fort lire av deg ting du ikke kan stå 100% inne for i ettertid, men har du først publisert noe på nettet, så har skaden allerede skjedd. Å fjerne uønskede yttringer i ettertid er ingen garanti for at de ikke finnes et annet sted. Prøv bare internettarkivets tidsmaskin. Der kan du virkelig ta en tur ned «memory lane» og mimre nostalgisk over gamledager.

Husk at potensielle arbeidsgivere, lærere og andre autoritetspersoner lett kan finne deg på nettet. Har du eget domene, er du kun et WHOIS-søk unna identifikasjon (med mindre du bruker WHOIS Guard). Videre er ditt sosiale nettverk totalt kartlagt, dersom du har konto på facebook.

Moralen blir dermed: Skriv og publiser kun ting du kan stå 100% inne for.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap