Urospredere på internett

urospredere

Dokumentarfilmen «Urospredere» er lansert, og i hele landet sitter svette datagriser og dytter i seg potetgull, mens de hører den samme gamle fildelingsleksa om og om igjen. De fleste hadde hørt om filmen lenge før den var ferdig, og teamet bak dokumentaren har virkelig gjort en glimrende jobb, hva angår å bygge opp forventning – men leverer de?

Wikipedia sier følgende om dokumentarfilmens formål:

Meningen med filmen er å skape en åpen debatt om ulovlig fildeling i Norge. I filmen ønsker Urospredere å slippe til partenes ulike meninger, og derme skape forståelse. Dokumentarfilmen vil blant annet fokusere på hvordan fildeling kan gjøres lovlig, hvilke lovendringer som må til, og hvordan ville det fungere. En annen interessant side er selvsagt hva underholdningsbransjen synes, og hvor de ser seg selv om femten år.

Énhver som har lest to debattråder om fildeling har allerede hørt alle argumentene, så filmen er på ingen måte grensesprengende. Folk som har fulgt fildelingsdebatten de siste seks månedene vil nok heller kalle den oppsummerende, for den er virkelig et sammendrag av alt vi har hørt i det siste.

Grunnen til fildeling

Dokumentaren er relativt objektiv, og den legger frem årsaken til piratkopiering på én OK måte. Begge parter får uttale seg, og blant annet tar underholdningsbransjen skylden for å ha vært for trege. De innrømmer (igjen) at de har utvist treghet hva angår teknologi som gjør materialet lettere tilgjengelig for sluttbruker.

Dette er ett av de irrasjonelle argumentene som pirater bruker for å fraskrive seg dårlig samvittighet. Videre skrikes det mye om at at film- og musikkbransjen er grådige, og at de derfor ikke fortjener betaling. Faktum er at dette er forklaringer på situasjonen – og ikke én unnskyldning for å piratkopiere. Dette understrekes godt i «Urospredere».

Løsningene på fildelingsproblematikken

  • Én av løsningene som forfektes er at staten skal betale underholdningsindustrien ved å tvinge til seg penger over skatteseddelen. Dette er selvsagt helt urimelig, for hvorfor skal trettenåringer ha statsfinansierte film- og musikkarkiver på 2 terrabyte?
  • Den andre løsningen er én abonnentløsning, der folk betaler én fast sum til rettighetshaverne, for å få tilgang til et arkiv med materiale. Denne løsningen er, i mine øyne, mye bedre, fordi det er de som konsumerer som må betale. Videre vil de fleste voksne som i dag laster ned, betale seg vekk fra dårlig samvittighet.

Én komisk bemerkning

Det er ironisk at en film som ønsker å informere om og skape debatt rundt fildeling, selv er et «offer» for rettighetshavere. På urospredere.no's egne nettsider står det:

Det er lagt ut 2000 digitale kopier. Etter dette vil nedlastingen stenge inntil videre. Ettersom at Tono forvalter rettighetene til enkelte artister som bidrar i filmen, må vi klarere lisensavtalen med dem. Vi håper på en snarlig løsning. Vi setter pris på donasjoner. Hver donajon vil gå til flere nedlastinger på nett.

Det vil også bli lagt ut en versjon uten den lisenspliktige musikken som kan deles og brukes fritt (CC-lisens).

Dette er egentlig litt morsomt :D

Blir filmen en suksess?

Urospredere Logo

«Urospredere» kan sies å være en god innføring i hva fildeling og piratkopiering innebærer, men én revolusjonerende dokumentarfilm med dyptgående gravjournalistikk, det er den ikke.

Lanseringen av dokumentaren har hovedsaklig foregått på internett, så de som kjenner til filmen, er nok godt informert om problematikken allerede. Dessuten bærer logoen (og navnet*) preg av forsøk på å appéllere til unge og savvy nettbrukere og ikke de som faktisk burde lære om dette – de som er eldre og mindre teknisk anlagt.

* Nettpirater stjal og spredde filmen «Uro» før premieren. Dette ga opphav til det «interne» navnet «Urospredere». Du kan lese om piratkopieringen av «Uro» her.

Følgelig tror undertegnede at dokumentarfilmen har gjort et noe dårlig valg med markedsføringsstrategi, hvis ikke formålet til menneskene bak er å bli kjent som filmskapere, vel og merke :)

PS: Kom gjerne med din mening i diskusjonsforumet, du finner link nedenfor, og du trenger ikke å registrere deg.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap