The E-Myth, tips til gründere som vil unngå konkurs

La oss avkrefte det med en gang: På tross av tittelen; The E-Myth, dette gjelder ikke e-business, men business generelt. Hvis du er seriøs med hensyn til å starte og drive et solid foretak, så er dette absolutt ei bok du burde vurdere av grunner som vil bli klarere etterhvert.

Boka har solgt over 250 000 eksemplarer, og fått strålende kritikker i mange blader og publikasjoner. Blant annet skriver Fortune:

«Gerber loves to exhort people to develop powerful visions for their companies.»

Mitt første møte med «The E-Myth»

Får The E-Myth

Denne boka ble gitt til meg i gave fra ei klassevenninne. Hun hadde hørt meg jabbe løs om bedrift, økonomi og samfunn, og skjønte at dette var noe for meg. Da jeg fikk den, ble jeg egentlig litt lattermild. Tittelen på den var noe som ikke kom til å skje meg, den dagen jeg skulle starte for meg selv, bare hør selv:

«The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don't Work and What to Do About It»

Likevel var jeg lur nok til å gi den en sjanse. Den samme dagen som jeg fikk den, gikk jeg hjem og la meg på sengen for å lese den, og der ble jeg liggende til siste side!

Dette er snart to år siden, men mye av innholdet i boka sitter den dag i dag, fordi ordene i den var så kraftige. La oss se på hva boken dreier seg om.

Bokanmeldelse

The E-Myth

Småbedriftskonsulent og forfatter, Michael E. Gerber åpner boka ved å fortelle at 40% av alle småbedrifter feiler det første året. Av de overlevende dør 80% de neste fem årene, og av de som kommer seg over den kneika, går atter 80% på dunken. Grunnene er mange og valide, men Gerber vekter ett punkt mer enn noe annet, nemlig deg.

Forfatteren har observert at bedriftsstartere ofte er teknikere. En tekniker kan være alt fra en programmerer til en dyrepasser. Hovedpoenget er at vedkommende er dyktig på sitt fagfelt og elsker det han gjør. Ofte ender disse personene opp med å starte bedriften, jobbe seg halvt ihjel, for så å møte veggen. Det medfører at de begynner å hate det de en gang elsket å gjøre. Og kanskje enda verre - de hater den inkompetente sjefen sin – seg selv.

Du lider av personlighetsforstyrrelser

Problemet med de såkalte teknikerne, er at en bedriftsstarter må ha flere delpersonligheter. For å gjøre det tydelig hva en delpersonlighet er, bruker jeg den samme, men litt modifiserte, anekdoten som Michael gjør:

Du, sofagrisen, sitter komfortabelt i stua di og blir tykkere og tykkere. Potetgullet triller ut av munnen din og ned på den uvaskede tskjorta. På TV ser du en person i full aktivitet, og plutselig slår tanken deg som et lyn fra klar himmel:

Nei, nå er det nok! Fra og med i morgen, skal jeg spise sunt og jogge hver dag!

Morgenen etter holder du dette løftet. Du spiser sunt, du jogger og etter en stund blir dette ren rutine. Du er nå en aktiv og sunn person, en såkalt helsefreak!

Etter to måneder har du dratt av deg mange kilo, men tjesser på noe godt. Du er lei av kostfiber, frukt og jogging. Nå vil du unne deg noe godt for en gangs skyld!

Ei uke etter sitter du der i sofaen din, måper tomt mens du ser inn i TV-skjermen og potetgullet triller nedover tskjorta igjen. Du er tilbake til ditt gamle jeg, sofagrisen.

Her figurerer du altså med to personligheter – sofagris kontra helsefreak – og begge kjemper om å eie deg. Det er slik Gerber fremstiller de tre personlighetskarakterene i The E-Myth også. Han argumenterer sterkt og overbevisende for at enhver suksessrik bedriftseier må ha en tekniker, en entreprenør (visjonær) og en leder (manager) i seg.

Kort forklart skal entreprenøren være den visjonære – den som ser for seg og har store planer for ekspansjon og bedriftens fremtid. Teknikeren skal gjøre det han er flink til og alltid har elsket, og sist, men ikke minst, skal lederen være den strukturerte som planlegger og ser til at planene blir gjennomført. Problemet, slik det kom frem i anekdoten om sofagrisen, er at disse tre karakterene vil sloss om oppmerksomheten vår, men trenger å være i balanse.

Bygg en bedrift som kan leve uavhengig av deg

Foruten å ta for seg de schisofrene trekkene til enhver bedriftsstarter, så taler også forfatteren om hvordan bedriften skal kunne kopieres og implementeres på nye steder. Han viser til flere kjente fanchisekjeder, og forklarer hvordan man må tenke på bedriften som en entitet som skal klare å overleve uten deg.

Grunnen til det er opplagt. Hvis du vil skape en bedrift som skal vokse og gro, så vil det etterhvert bli umulig for deg å ha fullt oversyn over alle prosesser. Gerber presser på for at man skal tenke slik fra første stund. Man skal tenke på bedriften som en egen entitet, et selvstendig objekt som kan åpnes kjapt og enkelt på nye steder. Videre yttrer han at arbeidsoppgavene må være godt beskrevet, slik at de ansatte ikke blir frustrerte og kundene får den samme behandlingen hver gang.

For å eksemplifisere alt dette, går det en parallellhistorie ved siden av disse viktige konseptene. Personlig synes jeg denne parallellhistorien var litt kjedelig, men man kan glatt unnlate å lese den og likevel få med seg det viktigste budskapet til forfatteren.

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap