Betalingsmetoder du kan motta på internett

Det finnes et hav av alternativer for betaling over internett. I denne artikkelen tar vi for oss de mest kjente og alment aksepterte metodene. Vi trekker frem kjente navn som Paypal, PayEx, VISA og MasterCard og ser hva de forskjellige tjenestene kan gjøre for deg som selger.

Det er svært formålstjenlig å ta forskuddsbetaling ved bankoverføring eller ved å akseptere kreditt- eller bankkortbetaling, feks ved forretningsmetoden «drop shipping».

Paypal

Paypal

Min personlige favoritt er uten tvil Paypal, og undertegnede har vært medlem både privat og forretningsmessig siden 2001.

Paypal har mange millioner brukere over hele verden, og er eid av ingen ringere enn selveste ebay. Paypal lar deg akseptere betaling med Visa, Mastercard, American Express og alle andre store kreditt- og bankkortleverandører. Du kan også motta bankoverføringer via Paypal og det er enkelt å overføre pengene fra Paypal til din norske bankkonto.

Gebyrene til Paypal er dessuten moderate og gode, og det er helt gratis å registrere seg på paypal. Man får med andre ord ingen løpende kostnader i forbindelse med et vanlig paypalengasjement

Paypal Gebyrer

Dette alternativet har vært veldig ukjent i Norge i mange år, men den siste tiden har det slått rot her i landet også. Paypal har til og med oversatt nettsidene sine til norsk. Dette gjør selvfølgelig at tjenesten deres får mer kredabilitet blant norske brukere.

OBS: Dersom du planlegger å motta betaling for salg via Paypal er det viktig at vareforsendelsen er sporbar og kjøperen må kvittere for henting. Grunnen til dette er at kjøpere kan hevde til Paypal at de ikke har mottatt produktet, og dermed må selgeren bevise at så er skjedd.

Bedriftsrådgiver prøvde å selge meg dyr tjeneste

Sleip Bedriftsrådgiver i Banken med tommelen opp

Da jeg startet mitt første foretak, var jeg i banken for å snakke med en såkalt «bedriftsrådgiver». De fleste som er i slike møter med banken glemmer, eller vet rett og slett ikke, at «bedriftsrådgiverne» egentlig er selgere. Tittelen «bedriftsrådgiver» er bare et misvisende lite triks de bruker, for å få deg til å bruke det meste av «finansbudsjettet» ditt hos dem.

Heldigvis var jeg klar over dette, og følgelig hadde jeg gjort «hjemmeleksa» mi før møtet. Det resulterte i at jeg sparte over 7000 kroner i etableringsgebyr – i tillegg til en rimelig stiv månedlig abbonentspris – for å akseptere bank- og kredittkortbetaling i min nettbutikk.

PayEx

PayEx

PayEx er et annet, og etter min mening, dårligere alternativ. De er ikke like internasjonalt anerkjent som førstnevnte, og har dessuten rimelig høye gebyrer. Blant annet krever de et rimelig høyt gebyr for overføring fra PayEx til bankkonto.

Dog tilbyr de nyttige tjenester som «Betalingsportal», «Mobilhandel», «Netterminal» og «Betalingsgaranti». Sistnevnte er forøvrig mye brukt via Finn.no, og er derfor kjekk å ha noe kunnskap om, dersom man tar sikte på å markedsføre seg via Finn.

Forskuddsbetaling til bankkonto

Forskuddsbetaling til bankkonto er det beste alternativet for enhver selger, fordi du disponerer midlene før kjøperen har mottatt varen. Følgelig vil man være garantert mot eventuelle svindelforsøk.

Dog er det mange kjøpere som vegrer seg for å forskuddsbetale selgere. Dersom det er snakk om en nettbutikk med godt rennomé vil vanligvis ikke krav om forskuddsbetaling være noe problem. Det samme gjelder for QXL-selgere med ei god karakterbok.

Postoppkrav – Betaling ved Henting

Betaling Postoppkrav

Postoppkrav kan gi selgere hodepine, fordi mange unnlater å hente pakker på postkontoret. Man blir da stående igjen med prisen for porto både til og fra kjøperen (dobbel porto), i tillegg til gebyret for å sende den i postoppkrav.

Dersom uhellet er ute ved at kjøperen ikke henter pakken, har man lov til å sende vedkommende en faktura på kostnadene forbundet med sendingen. En slik faktura kan gjerne ta høyde for ekspedisjons- og emballeringskostnader i tillegg til porto og befraktning til og fra postkontoret. Normal praksis er at uavhentede varer blir fakturert med alt fra 200-300 kr.

Dette bør foretak som tilbyr kjøpere postoppkrav informere om, slik at de vet hva som vil skje, dersom de ikke følger opp og betaler for seg.

Fakturering på etterskudd

Faktura Regning

Fakturering på etterskudd er det mest risikable. Denne gamle metoden er iferd med å fases ut som betalingsmiddel på internetthandel. Grunnen til at den er svært usikker, er fordi man aldri kan være sikker på at kjøperen faktisk vil betale for varen. Dermed må man gjennomgå purringsprosessen, og hvis kjøperen likevel ikke betaler må man ta saken til inkasso som heller ikke garanterer at kravet fører frem.

Dog skal det være sagt at de folk flest er flinke til å betale regningene sine. Fakturering er kjekt på mindre varer, og dersom man selger abonnenttjenester. Sistnevnte åpner for fakturering på forskudd, slik vi ofte ser at {ISP}ene gjør.

Dersom man går for en faktureringsmodell, kan man gjøre som Ellos har gjort via postordre i mange år. De tillater at folk bestiller en mengde varer via sine «elloskontoer», for så å sende en samlefakura i slutten av måneden. Denne modellen gir brukerne rom for rimelig god «kreditt», fordi de kan vente med å betale regningen helt til siste purring før den går til inkasso.

Kontantbetaling ved Henting

Kontantbetaling ved henting er svært kjekt, fordi man slipper det meste av ekspedisjons- og fraktkostnadene i en slik transaksjon.

Videre får man pengene ved overlevering av varene, og vedkommende har ingen rettigheter i forbindelse med angrerettloven.

Mange betalingsalternativer er best

Overlat valg av betalingsalternativ til kjøperen! Det kan være kjekt å ha en blanding av betalingsmetoder i en nettbutikk eller et annet internettsalg. Optimalt bør kjøpere tilbys:

  • Betaling med bank- eller kredittkort
  • Forskudds- eller etterskuddsbetaling til bankkonto
  • Kontantbetaling ved henting
  • Postoppkrav

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap