Sett opp Tunnel via SSH med PuTTY

Her skal vi se på hvordan du kan bruke det vesle programmet PuTTY til å kjøre tunnel sammen med nettleseren Firefox. Du kan bruke tunnelen på andre programmer også, men her skal vi bare ta for oss generell surfing gjennom tunnel med firefox.

For de som ikke vet hva en tunnel er: Illustrasjonen nedenfor forklarer hva som skjer.

Vi ser altså at vi kobler til Putty med nettleseren. Putty sender en forespørsel til en vilkårlig SSH-server på internett, som igjen sender forespørselen til vg.no. Dernest sendes informasjonen fra vg.no tilbake gjennom SSH-tjeneren til Putty og tilbake til nettleseren din.

TunnelBlå piler er forespørsler, og grønne er svaret

Du kan kanskje spørre deg hva som er vitsen med dette. Svaret er anonymitet. Mens du surfer legger du nemlig fra deg spor overalt. Dette skjer blant annet ved at diverse applikasjoner logger IP-adressen din, samt handlingene du utfører på den IPen. Ved å bruke en tunnel, ser det ut som om alle forespørslene kommer fra en annen IP-adresse enn den du har hjemme. I tillegg til å kjøre tunnel, kan du også kryptere, men det tar vi en annen gang.

Dette trenger du for å sette opp tunnel

  1. Den lille gratisapplikasjonen PuTTY
  2. Tilgang til én SSH-tjener, feks ved å kjøpe et såkalt shell

Slik setter du opp tunnelen i PuTTY

  1. I PuTTY: Session
PuTTY Session
Host Name (or IP address)
Skriv inn hosten (adressen til SSH-tjeneren på internett
Saved Sessions
Her lagrer du sesjonen, slik at du slipper å skrive inn alt på nytt. Velg et navn på SSH-tunnelen din, og klikk på Save. Sesjonen din skal da dukke opp i den store kvite ruta.
  1. I PuTTY: SSH / Tunnels
PuTTY SSH Tunnels
Source Port
Skriv inn den porten du vil bruke lokalt på maskinen din. Feks 1234. Hvilken du velger er ikke så viktig.

Velg radioboksen Dynamic og klikk på Add.

Gå tilbake til sessions og trykk Save igjen. Trykk deretter Open og logg på SSH. Nå er det viktig at du ikke logger av, for forespørslene skal gå gjennom PuTTY, slik vi så på den skjematiske fremstillingen i begynnelsen.

Slik setter du opp tunnelen i Firefox

Jeg bruker engelsk versjon av Firefox, så jeg er usikker på eksakt oversettelse av {GUI}et, men du klarer sikkert å finne frem.

  1. I Firefox: Verktøy / Instillinger / Avansert

Da skal du se dette:

Firefox advanced
  1. I Firefox: Klikk på Settings under Connection

Du får da opp et nytt vindu. Skriv inn de samme verdiene som nedenfor, men merk at porten skal være den samme som du valgte da du satte port i PuTTY.

Firefox Tilkoblingsinnstillinger

Klikk OK. Hvis du har gjort alt riktig (og PuTTY fortsatt står på), så skal du nå kunne surfe som vanlig med Firefox. Hvis du oppdaterer denne siden, så skal ipen din som vises nedenfor ha skiftet til den samme IPen som SSH-tjeneren står på. Akkurat nå er IPen din: 95.34.149.144

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap