Glemt passordet i Windows XP, Vista eller 7?

Hvis du har glemt passordet i Windows XP, Windows Vista eller Windows 7, så kan du følge denne guiden for å sette nytt passord eller fjerne det glemte passordet. Du vil da få tilgang til operativsystemet igjen uten å måtte installere Windows på nytt.

Undertegnede møtte selv på problemet da en bekjent hadde fått en lånepc mens hennes egen maskin var inne til reperasjon. Problemet med lånepcen, var at den hadde vært lånt ut tidligere, og da hadde vedkommende satt et passord på den.

Dette trenger du for å slette det glemte passordet og få tilgang til operativsystemet igjen

 • En datamaskin med Windows, slik at du kan lage passord recovery
 • En USB drive eller en CD/DVD

Slette glemt passord i Windows XP, Vista eller 7

 1. Last ned cd080802.zip (3,15 MB)
 2. Pakk opp zip-filen. Du har da iso-filen, cd080802.iso
 3. Brenn filen på en CD/DVD eller legg den inn på USB-enheten.

Dersom du skal legge inn iso-filen på en USB-drive, kan du pakke opp iso-filen ved hjelp av Winrar, eller mounte den på en virtuell ROM og overføre filene direkte til USB-enheten. Pass på at USB-driven er formatert med FAT32(!)

Dersom du får en feilmelding ved kopiering av filene fra iso-filen til USB, kan du bare se bort i fra dette. Det vil ikke føre til problemer videre i prosessen.

Videre må du gjøre USB-enheten bootable, dvs at datamaskinen kan starte fra den. For å gjøre det velg start og skriv inn «cmd» for kommandolinje i Windows. Videre bruker du følgende kommandoer:

 1. G:
  Der «G» er bokstaven til USB-stasjonen
 2. syslinux.exe -ma G:

Du er nå klar til å boote maskinen fra USB/CD/DVD. Sett inn lagringsenheten du har brukt i den maskinen du har glemt passordet på og sett den enheten maskinen til å boote fra (avhengig av hvilket lagringsmedie du har brukt) i BIOS, eller ved å velge boot device under oppstart. (Det er vanlig at man bruker ESC, F2, F12, F11, F10 eller liknende for å velge BIOS/boot device under oppstart).

Select path

Systemet vil boote og først finne hvilken harddisk Windows er installert på. Som oftest er path riktig, men hvis du har installert path til et annet sted, må du skrive det inn her og klikke enter.

Dernest får du opp ei liste med valg, her skal du velge 1 for Password reset [sam system security].

rediger passord og brukerdetaljer

Du vil nå få spørsmålet: «What to do?» Her velger du 1 for Edit user data and passwords.

Velg bruker for sletting av glemt passord

Videre får du opp ei liste over brukere, samt. hvorvidt de er aktiverte eller ikke. Skriv inn brukernavnet for den brukerkontoen du ønsker å endre (eller slette) passordet på.

Meny for redigering av bruker

Etter at du har skrevet inn brukernavnet og klikket enter, vil du få opp flere valg. Velg 1 for Clear (blank) user password.

Avslutt sletting av passord

Du har nå fjernet passordet, og tiden er inne for å lagre de nye innstillingene. I prompten blir du igjen bedt om å skrive inn brukernavnet til den brukerkontoen du ønsker å forandre på. Du skal nå skrive inn et utropstegn '!' for 'quit'.

Deretter får du opp ei ny liste, her skal du skrive inn 'q' for 'quit', dernest svarer du 'y' for 'yes'.

Gratulerer, du har nå fjernet det glemte passordet, og kan skru av maskinen ved hjelp av strømknappen. Deretter må du huske å fjerne USB/CD/DVD fra maskinen, samt. sette primary boot device tilbake til harddisken der Windows XP, Vista eller 7 er installert.

Del denne artikkelen

 • Facebook
 • del via epost
Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap